Binnenland15 jul '21 16:04Aangepast op 15 jul '21 18:58

Peter R. de Vries (64) overleden

Auteur: BNR Webredactie

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is overleden. Vorige week dinsdag werd er een aanslag gepleegd op hem, waarbij hij werd neergeschoten. De Vries is in het bijzijn van zijn familie in het ziekenhuis overleden. Peter R. de Vries is 64 jaar geworden.

Luister live | Alle berichtgeving rond het overlijden van Peter R. de Vries

Lees ook | Geschokte reacties op overlijden Peter R. de Vries

Dinsdagavond 6 juli werd De Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, in het centrum van Amsterdam. Hij liep na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij als deskundige aanwezig was, naar zijn auto en werd daar onder vuur genomen. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Luister ook | Big Five in gesprek met Peter R. de Vries (januari 2021)

RTL noemt het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries 'een onbeschrijfelijk groot verlies', zo laat de omroep weten in een verklaring. 'Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar Peters familie, zijn partner en al zijn dierbaren. En naar iedereen die is geraakt door zijn moed, menselijkheid en vastberaden strijd voor het recht. Peters invloed blijft sterker dan welke daad van haat ook. Hij was nog lang niet klaar en wij kunnen hem niet missen. We zullen vrijuit blijven spreken over misstanden en onrecht in de samenleving, zoals hij zijn hele leven heeft gedaan. Peter is voor altijd in ons hart.' RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst: 'We zijn intens verdrietig'.

Lees ook | Journalisten en media in rouw

Uitzendingen RTL

De uitzending van RTL Boulevard staat donderdagavond volledig in het teken van Peter R. de Vries. RTL Boulevard verzorgt tevens rond 20.00 uur een extra uitzending. RTL 4 zendt rond 20.30 uur een in memoriam uit en aansluitend staat Humberto in het teken van het overlijden van De Vries. Er is bij RTL 4 geen reclame te zien vanavond.

Arrestaties

De politie arresteerde in de loop van dinsdagavond 6 juli drie verdachten. Twee van hen werden aangehouden op de A4 bij Leidschendam. Zij worden verdacht van directe betrokkenheid. Het gaat om een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. De laatste is vermoedelijk de schutter geweest, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. De politie deed huiszoekingen in Maurik, Tiel en Rotterdam en nam gegevensdragers en munitie in beslag.

Een derde verdachte werd aangehouden in Amsterdam-Oost. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben en is heengezonden.

Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend. Advocaat Inez Weski beklaagde zich erover dat er in de media al te gemakkelijk in de richting van Ridouan Taghi wordt gewezen, die zij verdedigt in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Taghi is daarin hoofdverdachte. Hij zou de opdrachtgever zijn van een reeks liquidaties, tegen het decor van de internationale cocaïnehandel.

In Marengo is Nabil B. kroongetuige. De Vries fungeerde sinds vorig jaar als adviseur en woordvoerder van B. Hij trok in die rol op met de twee huidige advocaten van de kroongetuige. In de wandelgangen wordt veelal gezegd dat het adviseurschap hem fataal is geworden. Hij had voor zover bekend geen beveiliging, omdat hij die niet wilde.

Een week nadat het Openbaar Ministerie in maart 2018 openbaar had gemaakt dat het in de Marengo-zaak over een kroongetuige beschikt, werd de broer van Nabil B. in Amsterdam-Noord doodgeschoten. In september 2019 is Derk Wiersum, de oorspronkelijke advocaat van B., bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert vermoord. De moorden - zeker die op Wiersum - brachten een enorme schokgolf teweeg en zetten het proces Marengo onder hoogspanning. De zittingen gaan gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. De moord op Peter R. de Vries geeft Marengo definitief een ongekende, diabolische dynamiek.

De misdaadjournalistiek was de afgelopen jaren al eerder doelwit van het criminele milieu, op niet eerder vertoonde wijze. Er vonden aanslagen plaats op De Telegraaf en Panorama, en misdaadblogger Martin Kok werd doodgeschoten. Telegraafverslaggever John van den Heuvel heeft al jaren zware beveiliging.

Peter R. de Vries
Peter R. de Vries (Hollandse Hoogte / Robin Utrecht)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen