Binnenland16 jul '21 07:04Aangepast op 16 jul '21 09:46

Overstromingen Zuid-Limburg uitgeroepen tot ramp

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft de watersnood in Zuid-Limburg formeel uitgeroepen tot ramp. Dat maakte premier Rutte bekend na crisisberaad van het kabinet.

Lees ook | Liveblog watersnood Limburg

Dat betekent dat het kabinet de Wet Tegemoetkoming bij Schade in werking stelt. Op die manier krijgen gedupeerden snel duidelijkheid of hun schade wordt vergoed door de overheid, als hun verzekering het niet dekt. Hoe dat precies in z'n werk gaat, moet nog worden uitgezocht, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Maastricht

In Limburg heeft de Maas afgelopen nacht z'n hoogste stand bereikt. Klein lichtpuntje: het waterpeil is niet zo hoog gekomen dan eerder werd gevreesd. Dat betekent dat de wijken in Maastricht die uit voorzorg waren ontruimd, droge voeten houden, vertelt L1-verslaggever Frank Moonen. De bewoners kunnen waarschijnlijk weer terug. De situatie verder is nog onzeker. Stroomopwaarts kan het nog wel kritieker worden. In Noord-Limburg wordt de hoogste stand van de Maas pas later vandaag verwacht.

Luister terug | Newsroom | Er komt nog heel veel water uit België

Noodbrug

De regen is intussen gestopt. Ook gisteravond vielen er al geen enorme buien meer, maar het zal nog dagen duren voordat al het water weg is, zegt Moonen. Vanuit het hele land worden hulptroepen ingevlogen. Die helpen met het evacueren van bewoners en het plaatsen van zandzakken. Militairen hebben in Valkenburg een ingestorte brug vervangen door een noodbrug.

Schade

Er is heel veel onzichtbare schade. De meeste schade zie je pas als al het water weg is. Moonen sprak met tientallen ondernemers in het rampgebied bij wie er nu nog onder anderhalve meter water in de zaak staat. Ze gaan ervanuit dat het minimaal een half jaar gaat duren voordat de problemen zijn opgelost.

Roermond

Verslaggever Hugo Reitsma is in een wijkje ten zuiden van het centrum van Roermond. Politiebusjes rijden door de straten en roepen mensen op hun huizen te verlaten. Gisteravond werd al een aantal wijken rond de Roer en de Hambeek ontruimd.

Duitsland

Ook de buurlanden hebben te lijden onder de wateroverlast. In het westen van Duitsland zijn zeker 80 mensen omgekomen. Honderden mensen worden vermist. Veel mensen waren onbereikbaar door het uitvallen van de stroom. Energieleverancier E.ON dat door het noodweer zo'n 165.000 mensen in West-Duitsland zonder stroom zaten. En ook uit steden als Trier, Keulen Leverkusen werden inwoners geëvacueerd.

Valkenburg aan de Geul
Valkenburg aan de Geul (ANP / Hollandse Hoogte / ROBIN UTRECHT)

België

In België zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Zeker vier mensen worden nog vermist. De Waalse minister-president Di Rupo is bang dat het dodental nog zal oplopen. Honderden mensen zitten nog vast in hun huizen. In Wallonië zitten 21.000 mensen zonder stroom. Ook daar zijn verschillende gemeenten (preventief) geëvacueerd. Bij Luik lijkt de situatie iets minder ernstig te zijn dan eerder werd gedacht. Maar nog steeds stroomt er daar 3700 kuub water per seconde door de Maas, 100 kuub meer dan tijdens de watersnoodramp in 1995.

Luister ook | BREEKT | Limburg laat zien: we moeten beter voorbereid zijn op extreem weer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen