Binnenland16 jul '21 08:24Aangepast op 16 jul '21 08:47

Justitie: criminele milieu verhardt

Auteur: BNR Webredactie

De criminele wereld wordt steeds harder. Dat stelt justitie na de aanslag op Peter R. de Vries. De misdaadjournalist overleed gisteren aan de verwondingen die hij opliep toen hij tien dagen geleden werd neergeschoten in Amsterdam.

(ANP / Hollandse-Hoogte / Nico Garstman)

In reactie op de dood van De Vries zei premier Rutte dat 'alles op alles gezet zou worden om de misdaad met alle mogelijke middelen te bestrijden'. Tegelijkertijd is er kritiek op de politiek, omdat die de georganiseerde misdaad geen halt weet toe te roepen. Die kritiek is niet echt terecht, zegt emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos. Al sinds de jaren negentig wordt er door opeenvolgende regeringen veel aandacht aan besteed en is de wetgeving aangepast met mogelijkheden om het probleem aan te pakken.

Vrije samenleving

Aan de andere kant is het ook zo dat we een beetje achter de feiten blijven aanhobbelen. Maar als je heel erg preventief te werk zou gaan, hou je geen vrije samenleving meer over, zegt De Roos. Er zijn natuurlijk altijd discussies over de vraag of er genoeg opleiding en middelen zijn. Verder moet je je natuurlijk ook afvragen of het bewustzijn in de maatschappij voldoende is. Peter R. De Vries was iemand die dat bewustzijn aanwakkerde.

Italië

Het is intussen wel duidelijk dat, net als in Italië is gebeurd, de onderwereld de bovenwereld binnengroeit. In Italië zaten tot in de Hoge Raad mensen die de maffia hielpen. Volgens de Italiaanse rechter en openbaar aanklager Nicola Gratteri is Nederland minimaal toegerust om de criminele bendes aan te pakken. De Roos zegt dat Gratteri beter z'n huiswerk moet doen, omdat er al veel van de aanpak van de criminaliteit is overgenomen uit Italië.

Burgers

Nu criminelen ook hij pijlen richten op anderen, zoals op de advocaat en de broer van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo liquidatieproces, en nu dus op journalist Peter R. de Vries, is het de vraag of strafrechtadvocaten zich nog wel willen inlaten met dit soort zaken. De Roos hoort van alle kanten uit de advocatuur dat die daar ernstige bedenkingen bij krijgen. Als burgers ook naar voren komen met een 'genoeg is genoeg', wordt de bereidheid om met justitie mee te werken enorm vergroot. Dat was al een beetje te zien aan het feit hoe snel de verdachten van de moord op De Vries werden aangehouden.

Luister terug | Journalisten en media in rouw

De overheid treedt al hard op tegen de georganiseerde criminaliteit en boekt ook resultaten, maar er mogen wel wat tandjes bij, zegt Gerlof Leistra, misdaadjournalist bij EW Magazine. Hij is bijvoorbeeld verbaasd over het weinige criminele vermogen dat in beslag wordt genomen. 'Dat gaat om een paar honderd miljoen hooguit, terwijl de omzet van de synthetische drugsmaffia alleen al rond de 20 miljard per jaar zou liggen. Wil je criminelen aanpakken dan moet je ze ook treffen in hun financiële middelen, zegt Leistra.

Luister ook | Misdaadverslaggever: 'Politici moeten niet janken nu, daar kan ik gewoon boos over worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen