Binnenland16 jul '21 09:40

Omboeken reizen wordt lastig

Auteur: BNR Webredactie

Tienduizenden reizigers zien hun vakantieplannen in rook opgaan. Vanwege het aangescherpte reisadvies annuleren touroperators en vliegmaatschappijen alle pakketreizen naar Spanje, Cyprus en Portugal. Al die reizigers op korte termijn een andere vakantie aanbieden, wordt een grote uitdaging, blijkt uit navraag van BNR.

Luister ook | 'Laat je niet gek maken door die kleuren'

Alleen al bij TUI gaat het om meer dan 18.000 reizigers van wie de vakantie is geannuleerd, blijkt uit data van EUclaim. De keuze voor een alternatieve vakantie wordt steeds kleiner, omdat steeds meer landen oranje kleuren. En al die gestrande reizigers overbrengen naar gele landen als Griekenland, Italië en Kroatië is waarschijnlijk ook niet te doen, want iedereen die nu geboekt heeft, wil het liefst ook zo snel mogelijk op vakantie.

Geld terug

KLM en TUI kiezen er daarom voor om de reizen niet standaard om te boeken, maar hun klanten hun geld terug te geven, zodat ze zelf kunnen kiezen wat ze gaan doen. En in eigen land blijven, wordt ook lastig. De Nederlandse vakantieparken zitten zo goed als vol. Bij Center Parcs bijvoorbeeld is de bezettingsgraad 90 procent. Corendon blijft wel vluchten en reizen naar oranje vakantiegebieden aanbieden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dit onverstandig te vinden.

Sunweb

Sunweb volgt al sinds het begin van de crisis, anderhalf jaar geleden, de adviezen van de overheid, vertelt CEO Mattijs van den Brink. De reisorganisator wil z'n verantwoordelijkheid nemen en heeft dus ook besloten de pakketreizen naar Spanje, Portugal en Cyprus te annuleren. Als de touroperators niet één lijn trekken, maakt dat het leven voor de reizigers nog onoverzichtelijker, denkt Van den Brink. Hij vindt het tijd worden dat de kleurcodes voor Covid worden afgeschaft en het Europese reiscertificaat leidend wordt gemaakt.

Geen vouchers meer

Volgens hem is er nog voldoende aanbod - met name ook in Griekenland - om alle mensen die dat zouden willen daar een vakantie aan te bieden. Maar klanten kunnen ook hun geld terugkrijgen; vouchers heeft Sunweb in de ban gedaan.

Luister terug | De Ben Tiggelaar Podcast | Vakantie als geneesmiddel

Gerelateerde artikelen