Binnenland16 jul '21 11:14

Overheid betaalt mee aan schade in Limburg

Auteur: BNR Webredactie

De overheid neemt een groot deel van de schade naar aanleiding van de overstromingen in Limburg op zich, dat maakte demissionair premier Rutte gisteravond bekend. Doordat de watersnood in Limburg officieel tot ramp is uitgeroepen, treedt de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking.

Schade aan auto's als gevolg van een ingestorte brug in Valkenburg
Schade aan auto's als gevolg van een ingestorte brug in Valkenburg (ANP / Sem van der Wal)

Luister ook | Overstromingen Zuid-Limburg uitgeroepen tot ramp

De overheid neemt niet alle kosten op zich. 'De wet heeft een vangnetkarakter. De overheid vergoedt alleen schade die niet redelijkerwijs verzekerbaar is. Ook moet de schade vallen binnen het door de overheid bepaalde schadegebied', zegt lector Toegankelijkheid van het recht aan de Hogeschool InHolland Janet van de Bunt.

Rekenen

Daarmee kan het grote rekenen beginnen. Volgens Van de Bunt moet eerst gekeken worden naar de oorzaak van de schade. 'Regenvalschade is verzekerbaar en wordt dus gedekt. Tegen overstromingen kun je je niet verzekeren, dus biedt de overheid een vangnet.' Dat vangnet geldt voor kosten die gemaakt zijn om uiteenlopende redenen. 'Schade aan de woning en inboedel worden gedekt, dat is logisch. Maar ook de kosten die worden gemaakt voor evacuatie of onderdak vallen onder de wet', licht Van de Bunt toe.

Luister terug | Kees de Kort | Economische schade valt mee, my ass

Gerelateerde artikelen