Binnenland15 jul '21 23:30Aangepast op 16 jul '21 11:43

Liveblog | Watersnood Limburg (15 juli)

Auteur: BNR Webredactie

De wateroverlast in Limburg, België en Duitsland houdt aan breidt zich uit naar het noorden. Lees hier het liveblog van donderdag 15 juli.

Kijk hier voor het actuele liveblog en laatste nieuws.

21:40 | Premier Rutte heeft Limburg tot rampgebied verklaard, een deel van de schade wordt betaald door rijksoverheid. Vrijdagmiddag gaat Rutte naar de door overstromingen geteisterde gebieden.

De Maas heeft de hoogste stand in 200 jaar. Volgens de veiligheidsregio zal er vannacht 3330 kubieke meter water per seconde door de Maas stromen. Het waterniveau kan dan tussen de 80 cm en 5 meter stijgen. De verwachting is dat de Maas er vannacht tussen 02.00 en 03.00 uur buiten de oevers treedt.

Het Venlose ziekenhuis VieCuri Medisch Centrum heeft donderdag per direct een opnamestop afgekondigd. Tot nader order neemt het ziekenhuis geen nieuwe patiënten meer op. Wel blijft de eerste opvang voor acute zorg gehandhaafd, maakte VieCuri donderdagavond bekend. 'VieCuri is voorbereid op hoge waterstanden van de Maas, zelfs op een eventuele evacuatie'.

Dodental België loopt op

In België zijn negen mensen om het leven gekomen door overstromingen. Vier anderen zijn nog vermist en de materiële schade is groot. Het stijgende waterpeil van de Maas zorgt voor een echte crisissituatie, zei de Limburgse gouverneur Jos Landmeeters. In het zwaar getroffen Pepinster in de provincie Luik werd een lichaam gevonden onder een brug die deels is ingestort. Daar wordt gevreesd voor meer slachtoffers.

Zeker 49 mensen zijn om het leven gekomen door het noodweer in het westen van Duitsland. Minister van Binnenlandse Zaken Roger Lewentz van de westelijke deelstaat Rijnland-Palts heeft van de brandweer vernomen dat er vermoedelijk nog negen slachtoffers worden geborgen. In zijn deelstaat worden ook nog tientallen mensen vermist. Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld.

Noodverordening

Roermond en buurgemeente Maasgouw kondigen per donderdagavond een noodverordening af. Op die manier hebben de gemeenten onder meer een stok achter de deur om ramptoerisme aan te pakken. Mensen kunnen preventief gefouilleerd worden, en iedereen die in een bepaald gebied niks te zoeken heeft, moet daaruit vertrekken.

Ramptoeristen komen op het hoge water af en lopen hulpdiensten en door hoogwater getroffen bewoners voor de voeten. De Veiligheidsregio Limburg Noord roept mensen op niet naar rampgebieden te komen en de wegen vrij te houden voor de hulpdiensten.

21:25 | De gemeente Echt-Susteren verplicht de evacuatie van enkele dorpen in de gemeente. 'Dit betreft in ieder geval de dorpen Visserweert, Aasterberg en alle woningen die binnen het gele gebied gevestigd zijn', zo staat op de site van de gemeente.

Eerder al adviseerde Maastricht al 10.000 bewoners van enkele wijken om hun huizen te verlaten in verband met het stijgende water.

20:45 | Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat het wateroverlast in Limburg officieel tot nationale ramp wordt verklaard. Door zo'n erkenning zou er geld vrijkomen uit het Nationale Rampenfonds en zouden getroffen ondernemers zicht krijgen op een vergoeding. Ook pleit de brancheorganisatie ervoor dat coronasteunregelingen NOW en TVL kunnen worden aangewend om bedrijven te compenseren die door de situatie in Limburg noodgedwongen gesloten zijn en omzet mislopen.

Ondernemers en burgers hebben volgens KHN nu zo snel mogelijk duidelijkheid nodig. Ze zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat financiële schade voor een groot deel zal worden vergoed. Voor veel horecaondernemers komt dit nog eens boven op de ellende die al door de coronacrisis is veroorzaakt, benadrukt KHN in een verklaring.

18:25 | Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagavond in Valkenburg om met eigen ogen te zien welke schade het noodweer de afgelopen dagen heeft aangericht.

Het koningspaar is meteen na de diploma-uitreiking van oudste dochter prinses Amalia afgereisd naar Zuid-Limburg, waar de vele regen die sinds dinsdagavond valt voor grote problemen zorgt.

18:22 | De gemeente Echt-Susteren doet een dringend beroep op inwoners van dorpen en buurten tussen de Maas en het Julianakanaal om hun woningen te verlaten. Het gaat om inwoners van Illikhoven, Visserweert, Aasterberg, Kokkelert en Roosteren.

"Als u in bovengenoemde dorpen woont, loopt u het risico dat uw woning onder water komt te staan", aldus de gemeente. "Zorg er daarom voor uw eigen veiligheid voor dat u vanavond, vannacht en een groot deel van morgen verblijft in een ander onderkomen bij vrienden of familie. Het dringende advies is duidelijk: bereid u voor op evacuatie."

"Het verzoek aan de inwoners van Roosteren en omstreken om hun woning te verlaten is een dringend advies. Vanavond om 20.30 uur wordt dit dringende advies opnieuw onder de loep genomen en wordt besloten of dit advies wordt omgezet in een officieel bevel tot evacuatie."

18:20 | CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat het overstromingsgebied in Zuid-Limburg wordt uitgeroepen tot rampgebied. Op die manier kan de overheid volgens hen sneller en meer hulp bieden aan het getroffen gebied. De twee partijen stellen daarover donderdag spoedvragen aan het demissionaire kabinet. CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch is één van de Kamerleden die het kabinet vraagt om de regio aan te merken als rampgebied.

Tegelijk roepen zij het kabinet ook op om de Wet tegemoetkoming bij schade in werking te stellen. Dan krijgen gedupeerden snel duidelijkheid of hun schade (deels) wordt vergoed.

18:10 | Defensie stuurt honderden militairen extra naar Limburg om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast. Dat meldt een woordvoerder. Woensdag waren al 68 militairen naar het gebied gestuurd. Inclusief politieondersteuning van de Koninklijke Marechaussee gaat het inmiddels om zo'n driehonderd manschappen in totaal.

17:30 | Het Rode Kruis breidt het aantal noodbedden in het door wateroverlast getroffen Limburg uit van een paar honderd naar 1250. Ook zijn er vanuit heel Nederland extra teams met vrijwilligers onderweg naar het zuiden.

Volgens een woordvoerder is er vanuit verschillende gemeenten erg veel vraag naar bedden voor noodopvang van gedupeerden, onder meer uit Heerlen, Voerendaal, Simpelveld en Margraten. De gemeenten wijzen zelf de locaties aan waar de bedden kunnen worden neergezet, bijvoorbeeld in sporthallen.

Crisisberaad

Het kabinet houdt vanavond een crisisberaad. Het CDA en Groenlinks vinden dat Limburg zo snel mogelijk moet worden uitroepen tot rampgebied.

16:30 | In Luik, ruim 30 kilometer onder Maastricht, worden mensen die langs de overstromende Maas wonen geëvacueerd. Zij krijgen het advies de stad te verlaten of naar hogere verdiepingen van hun woning te gaan. Winkels moeten dicht en de kades worden afgesloten. Toeristen krijgen het advies de stad te verlaten. Politievoertuigen met luidsprekers rijden rond om in een aantal wijken bewoners aan te sporen weg te gaan.

'De situatie is kritiek, we verwachten dat het water nog met 1,5 meter zal stijgen', zegt waarnemend burgemeester Christine Defraigne tegen Belgische media. Mensen die niet weten waar ze heen moeten, kunnen naar een opvangcentrum in Grivegnée. Ook zijn kamers ter beschikking gesteld in hotels.

16:20 | Een deel van het kabinet komt donderdagavond bijeen voor crisisoverleg vanwege de overstromingen in Zuid-Limburg. Aanwezig zijn de demissionair premier Mark Rutte en ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretarissen Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woont het overleg digitaal bij.

De bewindspersonen praten met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

15:15 | In Roermond worden honderden woningen ontruimd. Dat heeft alles te maken met de snel stijgende Roer en zijriviertje de Hambeek. Alle woningen die rond de Hambeek in Roermond liggen worden geëvacueerd. Het zou gaan om vijfhonderd woningen.

Dat heeft burgemeester Rianne Donders van Roermond donderdagmiddag bekendgemaakt. Zij riep bewoners op alvast spullen te pakken en in veiligheid te brengen. Meer wordt bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de Veiligheidsregio Limburg Noord in Venlo donderdagmiddag om 15.30 uur.

13:40 | Koning Willem-Alexander heeft in een telefoongesprek met de commissaris van de Koning, Johan Remkes, zijn steun betuigd aan de inwoners van Limburg. Hij wenst de inwoners van de provincie sterkte met de moeilijke omstandigheden waarin zij verkeren vanwege de grote wateroverlast, als gevolg van de zware regenval de afgelopen dagen.

13:25 | CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat het overstromingsgebied in Zuid-Limburg wordt uitgeroepen tot rampgebied. Op die manier kan de overheid volgens hen sneller en meer hulp bieden aan het getroffen gebied. De twee partijen stellen daarover donderdag spoedvragen aan het demissionaire kabinet.

Luister ook | Newsroom: Er komt nog heel veel water uit België

13:20 | De binnenvaart ondervindt veel hinder van de hoge waterstand in het stroomgebied van de Maas. Bij Maastricht is al een keersluis gesloten, waardoor verkeer van binnenvaartschepen in zuidelijke richting door het Julianakanaal is afgesloten. Als de waterstand verder sterk blijft stijgen kan de gehele binnenvaart in Limburg worden stilgelegd, aldus de regiocoördinator voor Zuidoost-Nederland van branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer.

13:15 | Een brug over de Geul in Valkenburg is door woest stromend water weggeslagen. Enkele andere bruggen over de rivier zijn instabiel, aldus burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg donderdag.

Prevoo heeft het leger gevraagd om een noodbrug aan te leggen. Op dit moment is het onmogelijk om van de oostkant naar de westkant van het Limburgse heuvellandstadje te gaan. Het oversteken van de Geul is te gevaarlijk, aldus de burgemeester.

13:10 | De Duitse strijdkrachten hebben na het zware noodweer in het westen van Duitsland honderden manschappen ingezet om de hulpdiensten te ondersteunen. Er worden ook helikopters en gepantserde transportvoertuigen van het type Fuchs ingezet, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Berlijn.

13:05 | Mobiele Eenheid bewaakt gemeentegrens Valkenburg om ramptoeristen te weren. 'Wij krijgen meldingen van hotels dat ze gebeld worden door mensen die een kamer willen om te komen kijken. Je gelooft het niet!', zei burgemeester Prevoo in een toelichting tegen L1.

12:35 | Verzekeraar Interpolis heeft sinds dinsdagavond ruim 250 meldingen binnengekregen van schade door wateroverlast in vooral Limburg. Interpolis noemt de ernst en het relatief kleine gebied van waaruit de meldingen komen "uitzonderlijk". Het aantal is vergelijkbaar met de hoeveelheid meldingen na een landelijk stormachtige dag, maar nu komen ze veelal uit drie provincies. Interpolis verwacht dat het aantal meldingen nog verder oploopt, mede doordat de regenval nog aanhoudt.

12:25 | Vrijwilligers van het Rode Kruis uit het hele land staan volgens een woordvoerster klaar om in Limburg hulp te bieden. De problemen kunnen exponentieel erger worden als er meer hoosbuien komen, aldus de woordvoerster. Momenteel biedt het Rode Kruis de helpende hand in het zuiden van de door wateroverlast geplaagde provincie, in met name Gulpen-Wittem, Simpelveld en Valkenburg.

12:15 | Bierbrouwerij Gulpener is deels stilgelegd vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg. Omdat het elektriciteitsnet instabiel is, kan de brouwer uit Gulpen voorlopig geen fusten en flessen vullen, laat directeur Jean-Paul Rutten weten. Leveringen gaan nog wel door.

12:10 | Voorzitter Ursula von der Leyen leeft mee met de slachtoffers van het noodweer in Nederland en omringende landen. Von der Leyen wijst erop dat getroffen lidstaten een beroep kunnen doen op het Europese mechanisme voor civiele bescherming (rescEU). Wanneer de omvang van een noodsituatie in een EU-land de responscapaciteit van een land overstijgt, kan dat land via het mechanisme om bijstand verzoeken. Die kan bestaan uit het sturen van hulpgoederen, deskundigen, teams voor civiele bescherming en gespecialiseerde apparatuur.

12:05 | Valkenburg is opnieuw getroffen door een stroomstoring. Een station van netbeheerder Enexis heeft het donderdagochtend begeven. Daardoor zitten nog eens duizend huishoudens zonder stroom, bovenop de vierhonderd die eerder al door een stroomstoring werden getroffen. Al deze mensen krijgen het dringende advies hun woningen te verlaten en elders onderdak te zoeken.

11:55 | Een camping in het Midden-Limburgse dorp Wessem wordt ontruimd wegens het dreigende hoogwater van de Maas. In jachthavens in de gemeente Maasgouw worden maatregelen getroffen om te voorkomen dat boten losraken of onder water komen te staan. Dat meldt de gemeente Maasgouw donderdag.

11:40 | Zware regenval zorgt voor 'rampzalige toestanden' in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, melden burgemeesters van gemeenten in de regio. Straten zijn volgelopen en huizen en kelders staan vol water. In heel België zijn twee doden gevallen door het noodweer.

11:25 | Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat hulp moet worden geboden aan heel Limburg. Ook houdt de organisatie er rekening mee dat meer opvang nodig is voor mensen die hun woningen wegens hoogwater hebben moeten verlaten. Dat zei een woordvoerster van het Rode Kruis donderdagochtend tegen het ANP.

Vrijwilligers van het Rode Kruis uit het hele land staan volgens de woordvoerster klaar om in Limburg hulp te bieden. De problemen kunnen exponentieel erger worden als er meer hoosbuien komen, aldus de woordvoerster.

Zeker 200.000 huishoudens in het westen van Duitsland zitten door het noodweer zonder stroom. Netbeheerder Westnetz zegt dat reparatieteams sommige stroomstations niet kunnen bereiken omdat wegen onbegaanbaar zijn. Een aantal onbereikbare installaties wordt met drones in de gaten gehouden.

De getroffen huishoudens bevinden zich volgens Duitse media in deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Daar heeft de zware regenval voor veel overlast gezorgd en aan meerdere mensen het leven gekost. We hebben alle beschikbare mensen ingezet om de situatie op te lossen, zei een woordvoerster van Westnetz, de grootste netbeheerder van Duitsland.

11:20 | Rijkswaterstaat verwacht dat de Maas bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) donderdagavond 3000 kubieke meter water per seconde zal afvoeren. Dat is naar verwachting de hoogste stand die de regenrivier zal bereiken, want na donderdag neemt de regen in het hele stroomgebied flink af. Met een afvoer van 3000 kubieke meter per seconde komt het hoogwater terecht in de top 5 van hoogste waterstanden ooit in de Maas.

Tijdens het hoogwater van 1995 bereikte de Maas een vergelijkbare waterstand. Dat veroorzaakte grote wateroverlast in heel Limburg. De situatie is nu anders, omdat de rivier sinds de jaren negentig van de vorige eeuw veel meer ruimte heeft gekregen en dijken zijn verbeterd. Een afvoer van 3000 kubieke meter water per seconde bij Sint Pieter komt volgens Rijkswaterstaat maar eens in de vijftig jaar voor en vrijwel nooit in de zomer.

De hoogwatergolf bereikt in de loop van vrijdag Roermond, komt zaterdag aan op de grens van Gelderland en Limburg en arriveert zondag bij Den Bosch. Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten nemen tal van maatregelen om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen. Er worden wegen afgesloten en schotten geplaatst. Campings langs de rivier moeten worden ontruimd en vee moet uit de wei.

10:20 | Vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg rijden er donderdag geen treinen tussen Maastricht en Luik. Verder valt de situatie op het spoor mee, en kunnen de treinen in Limburg gewoon rijden, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Op het traject tussen Maastricht en Luik is de schade vooral groot in het grensgebied met België, bij Eijsden en Visé, ziet ProRail. "Daar staan grote delen van het spoor onder water", aldus de woordvoerder. De verstoring op het traject duurt zeker tot vrijdagmiddag 12.00 uur. Tussen Maastricht en Eijsden worden bussen ingezet, meldt een woordvoerder van NS.

09:40 | Militairen van een brigade uit Oirschot zijn in Valkenburg druk in de weer met de evacuatie van mensen uit woningen en een zorgcentrum. Dat zei een woordvoerder van de brigade donderdagochtend. De militairen maken gebruik van zware viertonners, die door het hoge water in Valkenburg kunnen rijden en veel mensen tegelijk kunnen vervoeren.

9:20 | De Veiligheidsregio Zuid Limburg roept mensen in Bunde op hun auto’s naar hoger gelegen plekken te rijden. Het gaat daarbij om mensen die in de buurt van het riviertje de Geul wonen. Die stijgt snel, omdat de hoogwatergolf vanaf Valkenburg richting Meerssen en Bunde oprukt, aldus de veiligheidsregio. De hoogste waterstand in de Geul wordt donderdagochtend rond 11.00 en 12.00 uur verwacht in Meerssen en Bunde.

De autobezitters krijgen het dringende advies hun auto, eenmaal naar veiliger oorden verplaatst, op de handrem te zetten. Dat verkleint het risico dat de voertuigen bij hoogwater onverhoopt wegdrijven.

09:05 | De situatie in Hoensbroek lijkt donderdagochtend redelijk onder controle, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Woensdagavond waarschuwde de gemeente bewoners van de lager gelegen delen van het stadsdeel van Heerlen rekening te houden met flinke wateroverlast, omdat een groot waterbekken gevuld met 120.000 kuub water op het punt stond om door te breken.

Militairen hielpen woensdagavond bij het stutten van het waterbekken en het vullen van zandzakken om de waterbuffer te verstevigen. Ook werd er water uit de buffer gepompt, waardoor de druk op de randen minder is geworden, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. "De kans dat het doorbreekt is daardoor een stuk minder geworden."

09:00 | De Luxemburgse regering heeft donderdag een noodplan afgekondigd wegens de zware regenval die ook België, Duitsland en Nederland heeft getroffen. Alle beschikbare hulpdiensten in het land zijn uitgerukt en helpen bij het redden van mensen in gevaar en het beschermen van belangrijke infrastructuur. Niet iedereen die om hulp vraagt, kan hulp krijgen.

08:50 | In Valkenburg dreigt een voedseltekort. Als gevolg van het hoogwater kunnen vrachtwagens met voedsel Valkenburg niet bereiken, zei burgemeester Daan Prevoo donderdagochtend tegen rampenzender L1. 'De hotels zitten vol met evacués, maar de leveranties kunnen door het water Valkenburg niet bereiken', zegt Prevoo. In Valkenburg en het naburige Houthem zitten bovendien meer dan 400 huishoudens zonder stroom en dat betekent dat hun koelkasten niet meer werken. 'Die mensen hebben dus ook geen eten', zei Prevoo.

08:45 | Zo'n vierhonderd huishoudens die in Valkenburg als gevolg van het hoogwater zonder stroom zitten, moeten elders ondank zoeken. Enexis is niet in staat het probleem op korte termijn op te lossen.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio kunnen de aansluitingen pas hersteld worden als het water helemaal verdwenen is. 'En dat kan dagen duren', zei hij. Tot die tijd krijgen mensen het dringende advies onderdak te zoeken bij familie, vrienden en kennissen. Netbeheerder Enexis meldde eerder dat door het hoge water in Valkenburg ook een stroomstoring is veroorzaakt. Daardoor zitten volgens Enexis 374 huishoudens zonder stroom.

08:30 | De Belgische spoorbeheerder Infrabel legt na ernstig noodweer het treinverkeer stil in het zuiden van het land. Infrabel-topman Benoît Gilson zegt dat de maatregel noodzakelijk is vanwege de incidenten die in de loop van de nacht plaatsvonden door de zware regenval. Treinen die nog wel rijden, kunnen op veel plaatsen met vertraging vertrekken. Vervoerder NMBS adviseert mensen om hun reizen in de provincies Luik, Namen en Luxemburg waar mogelijk uit te stellen.

8:20 | De verbindingsweg van de A2 vanuit Eindhoven naar de A65 richting Tilburg is dicht door water op de weg, meldt Rijkswaterstaat. Verkeer richting Vught of Tilburg kan keren bij de af- en toerit Veghel (21).

Door water op de weg is de afrit Sint Michielsgestel op de A2 vanuit Eindhoven ook dicht. Verder is er vanwege wateroverlast een rijstrook afgesloten op de A2 vanuit Utrecht ter hoogte van het knooppunt Hintham. Beide leveren geen vertraging op, zegt Rijkswaterstaat.

In het zuiden van het land is op dit moment de meeste wateroverlast. De A79 tussen Hulsberg en Heerlen, die woensdag werd afgesloten vanwege water op de weg, blijft ook donderdag dicht. Ook de A76 is afgesloten tussen de Duitse grens en knooppunt Kunderberg.

Doordat de rivier de Geul bij Valkenburg buiten zijn oever is getreden, is de N595 tussen Oud-Valkenburg en de aansluiting met de N278 dicht. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg rond 09.30 uur weer vrij is.

08:10 | Brabantse brandweerwagens gaan helpen bij het bestrijden van de wateroverlast in Zuid-Limburg. Donderdagochtend reed een onbekend aantal brandweerwagens via de A2 vanuit Brabant naar het zuiden. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gaan de Brabantse brandweerlieden om te beginnen in Meerssen, vlakbij Maastricht, aan de slag. Daar wordt rond 11.00 uur een piek verwacht in de waterstand van de Geul.

08:05 | Zeker vier mensen zijn om het leven gekomen door ernstig noodweer in het westen van Duitsland. In de zwaar getroffen plaats Schuld (Rijnland-Palts) worden volgens de autoriteiten ook nog tientallen mensen vermist. Daar zijn zeker zes huizen ingestort.

07:40 | De Belgische minister van Defensie, Ludivine Dedonder, heeft na zware regenval toestemming gegeven om het leger in te zetten. Militairen voerden volgens Belgische media al ondersteunende operaties uit in de provincies Luik, Namen, Luxemburg en Belgisch-Limburg. Er zijn onder meer vrachtwagens ingezet om mensen te evacueren.

07:20 | De verbindingsweg van de A2 vanuit Eindhoven naar de A65 richting Tilburg is dicht door water op de weg, meldt Rijkswaterstaat. In het midden en het oosten van het land heeft het KNMI donderdag voor de hele dag code geel afgegeven wegens zware regenval.

Lokaal kan er tot 40 millimeter regen vallen, met name in de ochtend en middag. Het verkeer kan hier hinder van ondervinden en Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers voor vertrek de actuele verkeersinformatie te raadplegen. "Daarnaast is het verstandig om (tijdens buien) extra alert te zijn en je rijstijl aan te passen."

In het zuiden van het land is op dit moment de meeste hinder van de wateroverlast. De A79 tussen Hulsberg en Heerlen, die woensdag werd afgesloten vanwege water op de weg, blijft ook donderdag dicht. Ook de A76 is afgesloten tussen de Duitse grens en knooppunt Kunderberg.

06:50 | In de nacht van woensdag op donderdag is in Limburg nog eens tien tot twintig millimeter regen gevallen, maar op donderdag worden geen extreme hoeveelheden regen meer verwacht, meldt Meteo Limburg.

04:00 | Hulpverleners van het Rode Kruis zijn heel de nacht in de weer om te ondersteunen bij de overstromingen in Zuid-Limburg. Naar meerdere plaatsen zijn veldbedden gestuurd en met gemeenten en andere organisaties wordt overlegd waar welke hulp nodig is. Er wordt rekening gehouden met mogelijke opschaling naar andere delen van Limburg.

03:30 | Het KNMI heeft code rood die in Limburg gold vanwege de hevige regenval beëindigd. In de nacht van woensdag op donderdag is het minder hard gaan regenen, al geldt vanwege de wateroverlast nog wel code geel. Het was voor het eerst dat er code rood was afgegeven vanwege de regen.

02:20 | De gemeente Valkenburg waarschuwt mensen om niet door overstroomde straten te lopen en om binnen te blijven. Putdeksels kunnen zijn weggespoeld en in het modderige water is dat niet te zien. Bovendien kan het water vervuild zijn met rioolwater.

In het centrum van Valkenburg stond woensdagavond laat al meer dan een halve meter water. Op Twitter circuleren beelden waarop te zien is dat een auto door de straten drijft en door de sterke stroming wordt meegevoerd.

Gerelateerde artikelen