Binnenland14 jul '21 23:30Aangepast op 16 jul '21 11:42

Liveblog | Watersnood Limburg (14 juli)

Auteur: BNR Webredactie

De wateroverlast in Limburg, België en Duitsland houdt aan breidt zich uit naar het noorden. Lees hier het liveblog van woensdag 14 juli.

Kijk hier voor het actuele liveblog en laatste nieuws.

00:00 | Het internationale treinverkeer in Limburg ondervindt woensdagavond hinder door de wateroverlast in de regio. Wegens overstromingen in België rijden er tot zeker donderdagochtend 09.00 uur geen treinen tussen Maastricht, Visé en Luik. De NS waarschuwt dat er geen alternatief vervoer beschikbaar is.

22:15 | In Valkenburg zijn woensdagavond een hospice en een verpleeghuis geëvacueerd. Dat maakte burgemeester Daan Prevoo gezegd tegen L1. Ook een camping bij Valkenburg is ontruimd. De mensen worden naar niet nader genoemde opvangplekken gebracht. Het gemeentehuis van Valkenburg blijft de hele nacht open. Mensen die door het hoge water hun huis uit moeten of verstoken raken van gas, water en licht kunnen er terecht. Van daaruit kan gezocht worden naar een droge opvang.

De A76 tussen de Duitse grens in de richting van het dorpje Simpelveld (Zuid-Limburg) is dicht wegens water op de weg, meldt Rijkswaterstaat. Het verkeer wordt omgeleid.

Tussen het knooppunt Ten Esschen en Nuth (eveneens Zuid-Limburg) is de A76 richting Duitsland eveneens dicht, omdat er een boom is omgewaaid en op de weg ligt. Rijkswaterstaat zegt dat dit traject tot zeker 23.00 uur gesloten blijft. Het verkeer wordt omgeleid.

Ook de N595 staat blank. De weg is tussen Wijlre en de N278 afgesloten voor verkeer in beide richtingen, meldt de ANWB.

22:00 | De Maas bereikt volgens de laatste prognose van Rijkswaterstaat in de nacht van donderdag op vrijdag een niveau dat dicht in de buurt komt van het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995. Toen zette de Maas grote delen van Limburg blank. Maar dat was in de winter, en dan staat de Maas altijd wel hoog. In de zomer zijn dit soort hoge standen volgens Waterschap Limburg zeer ongebruikelijk.

21:45 | Het Rode Kruis levert honderd veldbedden aan de gemeente Gulpen-Wittem, voor het geval mensen wegens wateroverlast de nacht niet thuis kunnen doorbrengen.

Het Rode Kruis is woensdagavond ook aanwezig met teams van vrijwilligers in de gemeenten Simpelveld en Gulpen-Wittem. De vrijwilligers staan klaar om mensen op te vangen die last hebben of krijgen van de overstromingen.

Het blijkt onmogelijk om het grote waterbekken te stutten dat moet voorkomen dat een wijk in Hoensbroek onder water loopt. Dat twittert de gemeente Heerlen woensdagavond.

De gemeente waarschuwt bewoners van de lager gelegen delen van dit stadsdeel van Heerlen rekening te houden met flinke wateroverlast. Ook roept zij iedereen op weg te blijven uit de buurt van de waterbuffer dat gevuld is met 120.000 kuub water en inmiddels overloopt. Gemeente en hulpdiensten vragen bedreigde bewoners maatregelen te nemen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

18:00 | Eerder werd al bekend dat defensie met tientallen militairen gaat helpen in Zuid-Limburg, dat kampt met fikse wateroverlast door zware regenval. De militaire inzet gebeurt op verzoek van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het gaat om 68 militairen van de 13e Lichte Brigade uit Oirschot. Zij nemen vrachtwagens mee. Ze kunnen ingezet worden bij het vullen van zandzakken, het vrijmaken van wegen of het evacueren van burgers indien dat nodig blijkt te zijn, aldus de woordvoerder.

In de gemeente Hoensbroek dreigen huizen onder water te lopen door de wateroverlast. Een deel van de snelweg tussen Heerlen en Maastricht is afgesloten.

Gerelateerde artikelen