Binnenland16 jul '21 13:32Aangepast op 16 jul '21 16:35

Nationale Reddingsvloot biedt hulp in zuiden

Auteur: BNR Webredactie

In Zuid-Limburg en in België is de Nationale Reddingsvloot (NRV) met honderden vrijwilligers actief om bijstand te verlenen aan de getroffen gebieden. De NRV komt voor uit de Nationale Rampenvloot, die in 1953 is opgericht na de watersnoodramp in 1953. Er zijn nu 400 vrijwilligers aan het werk met 88 vaartuigen. De 22 veiligheidsregio's die de NRV mogelijk maken, leveren er elk vier.

Lees ook | Liveblog Watersnood Limburg

Eén van de teams is de Reddingsbrigade uit Hoorn, in Noord-Holland. Op Twitter tonen ze beelden van de ravage die ze hebben aangetroffen in de gebieden rond Luik.

Ook een team uit het nabijgelegen Stede Broec is in Luik. Dat spreekt van een zeer heftige situatie. 'Er waren harde stromingen waardoor wij met de boot soms niet bij mensen konden komen die op daken vastzaten. Het water is nu flink aan het zakken, maar er zijn nog steeds mensen in nood die wij gaan evacueren', zegt Peter Smit van de reddingsbrigade Stede Broec.

Luister ook | Piek verplaatst zich richting Roermond: mensen uit voorzorg geëvacueerd

Eerste antwoord

De NRV wordt gezien als eerste antwoord bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland. De taken van de rampenvloot zijn: verkenning, evacuatie en redding en logistieke ondersteuning.

De Nationale Rampenvloot werd ingezet in 1993 bij de watersnood in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Ook in 1995 en 1998 werd de vloot ingezet bij overstromingen in zuidelijk Nederland. In 2010 werd de vloot overgeheveld van het Rijk naar de veiligheidsregio's, in 2012 verandert de naam in 'Nationale Reddingsvloot'.

Gezamenlijke inzet

Sinds 2018 zijn de veiligheidsregio's verantwoordelijk voor het operationeel houden van de noodzakelijke vaartuigen. Ze doen dit samen met lokale reddingsbrigades. Het ministerie stelt middelen beschikbaar voor de centrale coördinatie van de vloot. De organisatie wordt mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inzet van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), de veiligheidsregio's, Brandweer Nederland en de Reddingsbrigade Nederland.

Luister ook | Overstromingen Zuid-Limburg uitgeroepen tot ramp

(Pieter van Vollenhove (Twitter))

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen