Lees ook | Liveblog Watersnood Limburg
Eén van de teams is de Reddingsbrigade uit Hoorn, in Noord-Holland. Op Twitter tonen ze beelden van de ravage die ze hebben aangetroffen in de gebieden rond Luik.
We rijden door het gebied waar we afgelopen nacht ook aanwezig waren. Toen stroomde het water door de straten. Bewoners zijn gestart met opruimen. Wij rijden door. #Luik #België#Reddingsbrigade #Hoorn #watersnood #NRV pic.twitter.com/9UBUl9mEvq
— Reddingsbrigade Hoorn (@rbnotwin) July 16, 2021
Ook een team uit het nabijgelegen Stede Broec is in Luik. Dat spreekt van een zeer heftige situatie. 'Er waren harde stromingen waardoor wij met de boot soms niet bij mensen konden komen die op daken vastzaten. Het water is nu flink aan het zakken, maar er zijn nog steeds mensen in nood die wij gaan evacueren', zegt Peter Smit van de reddingsbrigade Stede Broec.
Luister ook | Piek verplaatst zich richting Roermond: mensen uit voorzorg geëvacueerd
Eerste antwoord
De NRV wordt gezien als eerste antwoord bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland. De taken van de rampenvloot zijn: verkenning, evacuatie en redding en logistieke ondersteuning.
Vanaf vandaag worden zo'n 400 vrijwilligers vd reddingsbrigade en de brandweer in Limburg en België ingezet. Deze inzet vloeit voort uit de nieuwe structuur de @Nationale Reddingsvloot,die in 1995 is ontstaan. Een fantastisch initiatief en ik wens U allen veel succes toe. pic.twitter.com/1J0H4WgGUX
— Pieter v Vollenhoven (@PietervVol) July 16, 2021
De Nationale Rampenvloot werd ingezet in 1993 bij de watersnood in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Ook in 1995 en 1998 werd de vloot ingezet bij overstromingen in zuidelijk Nederland. In 2010 werd de vloot overgeheveld van het Rijk naar de veiligheidsregio's, in 2012 verandert de naam in 'Nationale Reddingsvloot'.
Gezamenlijke inzet
Sinds 2018 zijn de veiligheidsregio's verantwoordelijk voor het operationeel houden van de noodzakelijke vaartuigen. Ze doen dit samen met lokale reddingsbrigades. Het ministerie stelt middelen beschikbaar voor de centrale coördinatie van de vloot. De organisatie wordt mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inzet van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), de veiligheidsregio's, Brandweer Nederland en de Reddingsbrigade Nederland.
Luister ook | Overstromingen Zuid-Limburg uitgeroepen tot ramp
