Binnenland21 jul '21 16:26

400 miljoen euro schade door wateroverlast Valkenburg

Auteur: BNR Webredactie

De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Het gaat volgens burgemeester Daan Prevoo naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.

Hoe groot de schade precies is in Zuid-Limburg, is pas over een aantal weken duidelijk. Daarvoor moet het water zakken en moeten panden eerst drogen. Prevoo zei dat het noodweer buiten zijn gemeente naar schatting nog eens ver boven de 100 miljoen euro schade heeft veroorzaakt, maar hield daarbij een grotere slag om de arm. 'Door de gemeente is een onafhankelijk schade-deskundige ingeschakeld. Die heeft een ronde gemaakt door het gebied', legt verslaggever Thomas van Groningen uit.

Misgelopen inkomsten

Volgens Prevoo zijn in zijn gemeente 270 horecaondernemers getroffen door de ramp en 180 winkels. Het kan maanden duren voordat de schade is hersteld en in sommige gevallen een half jaar, zei hij. Burgers leden onder meer schade doordat 2300 woningen beschadigd zijn door de wateroverlast. Ondernemers hebben onder meer 200 miljoen euro schade geleden 'door gemiste inkomsten. Denk daarbij aan restaurants en café's die nu geen mensen kunnen ontvangen', volgens Van Groningen.

Bij de herstelwerkzaamheden zullen zich ook praktische problemen voordoen, zei Geeke Feiter, de directeur van het Verbond voor Verzekeraars. 'Het is nu al moeilijk om bijvoorbeeld een stukadoor te vinden, ook al is iedereen begaan met Limburg.'

Verzekeraars

De verzekeraars zijn bereid de meeste schade te vergoeden, maar kijken ook naar de overheid. 'Het meeste is eigenlijk wel gedekt', aldus Feiter. Zij wees erop dat het voor verzekeraars nagenoeg onmogelijk is om dit soort schade helemaal te dekken. Het demissionaire kabinet heeft de wateroverlast in de zuidelijke provincie al tot ramp verklaard. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, bij de overheid kunnen aankloppen. De meeste particulieren zijn ook verzekerd, volgens Van Groningen. 'Als je gewoon je huis verzekert, dan is extreme regenval gedekt.' Ondernemers zitten in een lastigere situatie. 'Niet alle ondernemers zijn verzekerd voor extreme regenval. Sommigen kiezen daar niet voor en kiezen voor een goedkopere polis. Maar we begrijpen nu dat de drie grootste verzekeraars, Achmea, Interpolis en Centraal Beheer, ze hebben gezegd dat ze de schade bij ondernemers wel dekken', aldus Van Groningen.

Gerelateerde artikelen