Binnenland23 jul '21 09:06

Limburg werkt in hoog tempo schade weg

Auteur: BNR Webredactie

Waterschap Limburg werkt met man en macht om samen met het leger de schade in beken en dijken te herstellen. Dat is hard nodig, want bijvoorbeeld bomen kunnen het water blokkeren en dan voor nieuwe overstromingen zorgen.

Image
(GinoPress B.V.)

Luister terug | 'We moeten rekening houden met extremen'

Volgens Har Frenken, lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg, was Limburg 'een beetje een oorlogsgebied' de afgelopen weken. Zelfs met de hulp van het leger, is het nog aanpoten geblazen. Helemaal als je bedenkt dat medewerkers al zoveel uren hebben gemaakt en ook de kans moeten krijgen een beetje bij te komen.

Te weinig data

Naast al het praktische werk probeert Waterschap Limburg te analyseren wat er allemaal fout is gegaan vorige week. De draaiboeken die gebruikt worden bij dit soort rampen zijn theoretisch, zegt Frenken, 'en in de praktijk moet je vaak beslissingen nemen op grond van 40 procent duidelijke informatie en 60 procent die niet helder is'. Meer data zouden welkom zijn. Daarom is er ook heel veel gemeten tijdens deze crisis. Die metingen worden weer gebruikt voor een volgende crisis.

Luister terug | 400 miljoen euro schade door wateroverlast Valkenburg

De communicatie met de overheden ging prima, zegt Frenken. Maar wat nieuw was voor alle partijen, was dat er drie rampen tegelijk waren: de wateroverlast in de heuvels, de overlast in de beken en ook nog eens die langs de Maas. Genoeg om miscommunicatie te laten ontstaan, maar dat heeft allemaal niet geleid tot problemen. 'Ik wil iedereen bedanken voor de topsamenwerking.'

Windstil

Sinds 1995 is er een heel dijkenstelsel aangelegd in Limburg. Volgens Frenken waren de dijken uiteindelijk hoog genoeg. Maar het belangrijkste was misschien nog wel dat het tijdens het hoogwater windstil was. 'Want als je een windkracht 4 of 5 hebt, dan kan het zijn dat aan de ene kant van de rivier het water 20 centimeter hoger wordt opgestuwd. En dan was een aantal dijken te laag geweest.' Die dijken zitten nu wel in het hoogwaterbeschermingsprogramma van het waterschap. Frenken hoopt dat dat programma nu versneld wordt uitgevoerd.

Luister ook | Ondernemers in Limburg nemen de schade op


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen