Binnenland31 aug '21 06:33Aangepast op 7 sep '21 01:01

Slechts handvol boetes uitgedeeld bij controle coronabewijs

Auteur: Wesley Weerts

De marechaussee bekeurt amper mensen zonder geldig coronabewijs. Tot nu toe zijn slechts vijf boetes uitgedeeld. Veel mensen hebben hun papieren op orde, maar ook de controles zijn verre van waterdicht.

De Koninklijke Marechaussee controleert reizigers langs de A67 aan de grens met Belgie. Reizigers die vanuit België en Duitsland terug naar Nederland reizen kunnen steekproefsgewijs gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Wie tijdens een controle geen coronabewijs bij zich heeft, krijgt een boete van 95 euro.
De Koninklijke Marechaussee controleert reizigers langs de A67 aan de grens met Belgie. Reizigers die vanuit België en Duitsland terug naar Nederland reizen kunnen steekproefsgewijs gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Wie tijdens een controle geen coronabewijs bij zich heeft, krijgt een boete van 95 euro. (Rob Engelaar / ANP)

Zo is lang niet altijd te controleren of iemand langer dan 12 uur de grens over was, blijkt uit navraag van BNR bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Iemand moet een vaccinatie- of herstelbewijs of een negatieve test laten zien als hij langer dan 12 uur in een geel gebied was. 'We gaan uit van de plausibele verklaring van de automobilist', schrijft het ministerie in een reactie. Ook zijn de controles maar drie dagen per week. Er wordt daarom een groot beroep gedaan op de 'eigen verantwoordelijkheid van mensen'.

In totaal werden 156 voertuigen steekproefsgewijs aangehouden, waarbij 433 personen werden gecontroleerd. Daarvan bleken er 5 niet te beschikken over de benodigde papieren, zij zijn beboet (cijfers tot vrijdag 27 augustus). De boete bedraagt 95 euro.

Stop controles

Ondertussen moeten de controles voorkomen dat reizigers het coronavirus na vakantie mee naar huis nemen. 'De meeste mensen snappen het doel van het hebben van een bewijs van herstel, vaccinatie of test heel goed. Het gaat om een redelijke pakkans en de preventieve werking die van de controles uitgaat', meent het ministerie.

Maar als een strikte handhaving onmogelijk is omdat je niet iedereen kunt controleren aan de grens dan kun je er beter mee stoppen, zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG. Volgens hem moet de nadruk veel meer liggen op het doen van een zelftest bij thuiskomst, zeker nu blijkt dat veel mensen tijdens hun vakantie besmet raken. Het kabinet riep daartoe eerder ook al op, maar vakantiegangers geven daar te weinig gehoor aan, vindt Niesters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen