Binnenland2 sep '21 18:33

RIVM: Omwonenden Tata Steel meer blootgesteld aan gevaarlijke stoffen

Auteur: BNR Webredactie

Mensen die in de buurt van Tata Steel in IJmuiden wonen, worden blootgesteld aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen die ergens anders wonen. De hoeveelheid lood is zelfs zo hoog dat het gevolgen kan hebben voor de gezondheid van omwonenden, dit overschrijdt de zogeheten gezondheidskundige grenswaarde. Dat geldt ook voor zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK).

(Herman Wouters/ANO)

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft eind vorig jaar op tientallen plekken in Wijk aan Zee, Beverwijk, Velsen, IJmuiden en Heemskerk neergedaald stof verzameld. Dat gebeurde op straat, maar ook bij mensen in huis. Vervolgens werd in het laboratorium onderzocht waaruit het stof bestaat. De monsters werden vergeleken met stof dat was verzameld in Amersfoort, De Rijp (bij Alkmaar) en De Zilk (bij Noordwijk). Die plaatsen liggen ver van Tata Steel.

In het stof in Wijk aan Zee werd ongeveer 900 keer zo veel vanadium, 160 keer zo veel mangaan en 150 keer zo veel ijzer gemeten als buiten de IJmond. 'Dit geldt vooral voor de locaties die het dichtst bij het terrein van Tata Steel liggen', aldus het RIVM.

'Dit kan zo niet'

Demissionair staatssecretaris Steven van Wyenberg, van Infrastructuur en Waterstaat, maakt zich ook zorgen. 'Dit kan zo niet en moet echt anders', schrijft in een reactie. Volgens Van Weyenberg blijkt uit het onderzoek de noodzaak om 'scherper aan de wind te varen' wat betreft de uitstoot van Tata Steel. Hierover wordt volgens hem 'op korte termijn' gesproken met het bedrijf en de provincie Noord-Holland. Ook wil hij dat de vergunningen voor staalproductie in Nederland 'scherper' en strenger worden. Verder zijn strengere regels op Europees niveau nodig, zegt hij.

Antoinette Verbrugge en haar honden, inwoners van Wijk aan Zee. Verbrugge is voorzitter van de Stichting Frisse Wind.
Antoinette Verbrugge en haar honden, inwoners van Wijk aan Zee. Verbrugge is voorzitter van de Stichting Frisse Wind. (Jigal Krant/BNR)

Omwonenden maakten zich al langer zorgen om de de uitstoot van het staalbedrijf. 'Je moet hier ontzettend oppassen. Het zit overal, natuurlijk. Als je kind speelt, dan heeft die zwarte, vieze handen. Op een trampoline zitten zou ik ook afraden', zegt Antoinette Verbrugge, voorzitter van de Stichting Frisse Wind en inwoner van Wijk aan Zee, in gesprek met BNR-verslaggever Jigal Krant.

Zij is ook niet van plan uit het gebied te verhuizen, vanwege de schadelijke stoffen. 'Ik laat me niet wegjagen. Ik maak me ook zorgen, maar daarom strijd ik dapper voort. Ik maak me ook zorgen om de kinderen. Als ik een jong gezin had, dan was ik wel weggegaan. Nu denk ik: Go for it. Dit mag niet. Ik ga door tot het schoon is.' Volgens Verbrugge is het rapport een eyeopener voor de politiek en de rest van Nederland. 'De politiek kan niet meer anders dan het probleem serieus nemen. Er zijn alternatieven. Waarom zou dit heiligmakend zijn, terwijl mensen er dood aan gaan. Is geld verdienen dan het mantra?'

Geen vingerwijzing naar Tata Steel

Advocaat Bénédicte Ficq strijdt in de rechtszaal tegen Tata Steel, ook mede namens de stichting van Verbrugge. De zaak moet echter nog ontvankelijk verklaard worden. Ook al wordt er in het RIVM-rapport niet direct gewezen naar Tata Steel als veroorzaker van de schadelijke stoffen, ziet Ficq dat anders in. 'Het onderzoek wordt van buiten naar binnen gedaan. Naar mate je dichter bij Tata Steel komt, zie je dat de concentraties van gevaarlijke stoffer significant hoger zijn. Dus als je in Wijk aan Zee bent, bijna bij Tata Steel, daar is het het ergst.' De advocaat verwacht ook niet dat er een andere oorzaak van de gevaarlijke uitstoot is dan het staalbedrijf. 'Ik kan mij niet voorstellen dat een bedrijf dat 24/7 allerlei gruwelijke stoffen uitstoot via al die fabrieken die er staan, dat die niet de veroorzaker is.'

Gerelateerde artikelen