Binnenland8 sep '21 12:53

Nieuwe drone herkent bosbranden sneller

Auteur: BNR Webredactie

De brandweer test op de Veluwe een drone die automatisch bosbranden herkent. Daarbij wordt voor het eerst buiten gezichtsafstand gevlogen. Op die manier moeten natuurbranden beter worden opgespoord wat belangrijk is omdat die branden door klimaatverandering groter en bedreigender worden.

 ANP SANDER KONING
ANP SANDER KONING

Met deze nieuwe technologie hoopt de brandweer eerder bosbranden te herkennen. 'We zien op het beeldscherm van de drone een camerabeeld wat we hebben binnengekregen. Dat camerabeeld wordt op de achtergrond door onze kunstmatige intelligentie geanalyseerd. Vervolgens geef je op het beeld aan waar je de brand detecteert en de zekerheid van een bosbrand', zegt Kay Slagman, CEO LIVEOP

De brandweer detecteert al vanaf de jaren 70 bosbranden met vliegtuigjes, maar vroeger ging dat anders. 'We deden het met brandtorens. Op de Veluwe stonden heel veel torens en als het heel mooi weer was, klommen daar brandweerlieden in om te kijken of ze rookkolommen zagen', zegt brandweercommandant Arnoud Buiting.

Lange droge zomers

Door de lange droge zomers die eraan zitten te komen, zijn de drones geen overbodige luxe. Bosbranden op de Veluwe kunnen niet alleen het natuurgebied aantasten, maar ook de omliggende dorpen en wegen. Of er meer branden komen, dat kan Buiting niet zeggen. 'Als je kijkt naar het klimaat, neemt de kans op grote bosbranden zeker toe', aldus Buiting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen