Binnenland8 sep '21 14:37

Langste 3D-geprinte fietsbrug ter wereld onthuld

Auteur: BNR Webredactie

In Nijmegen wordt vanmiddag een bijna 30 meter lange 3D-fietsbrug onthuld: de langste van de wereld. Michiel van der Kley is de ontwerper en is tevreden over het eindresultaat, al liet dat even op zich wachten.

(ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW )

'Het heeft heel lang geduurd, maar het is fantastisch dat het uiteindelijk is gelukt', zegt Van der Kley. De ontwerper is een paar jaar bezig geweest met het realiseren van de brug. 'Het ontwerp ging vrij vlot, alleen er moest veel aan gerekend worden en er liggen geen plannen op de plank. Ook niet hoe de brug precies geprint moest worden, dus dat hebben we samen gedaan met de TU Eindhoven', meldt hij.

Minder materiaal nodig

Van der Kley geeft aan dat je met het maken van deze brug veel minder materiaal verbruikt dan mij een standaard brug. 'Nog belangrijker is dat Rijkswaterstaat geïnteresseerd was in mijn verhaal, omdat onderhoud moet worden gepleegd aan bruggen die er nu staan. Rijkswaterstaat is daarom benieuwd naar een digitale versie van bouwen', zegt de ontwerper.

Als je de brug in alle schoonheid wil aanschouwen, kun je er volgens Van der Kley beter naast gaan staan. 'Als je erbovenop staat, is het gewoon een brug, maar als je er naast gaat staan vind ik hem er prachtig uitzien', zegt hij.

Luister terug | Welke techniek en innovatie zorgt voor een duurzame transitie van de bouwwereld?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen