Binnenland8 sep '21 16:24

'Gratis kinderopvang gaat ten koste van de kwaliteit'

Auteur: BNR Webredactie

In het formatiedocument van VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag staat een plan voor ‘gratis’ kinderopvang, in elk geval gefinancierd door de overheid. Jeanine Lemmens, topvrouw van Kidsfoundation en bestuursvoorzitter van Partou, vindt dit geen goed idee.

Volgens haar werkt het stelsel in principe goed, maar zijn er bij de kinderopvangtoeslag zoveel inkomensgrenzen dat er snel fouten worden gemaakt. 'Als je toeslagensysteem voor ouders het probleem is, dan moet je dat versimpelen en die weeffouten oplossen. Samen met de Belastingdienst en de ouders zijn we daar mee bezig. Maak je kinderopvang gratis, dan leg je er een rekening van 8 miljard bij', zegt Lemmens.

Het goede nieuws dat zij uit het regeerakkoord op hoofdlijnen haalt, is dat uiteindelijk alle kinderen toegang krijgen tot kinderopvang. 'Eigenlijk is kinderopvang voorbehouden aan kinderen van werkende ouders en kinderen die door de gemeente geïdentificeerd worden met een risico op een taalachterstand. Alle kinderen die hier niet toe behoren, hebben op dit moment geen betaalbare toegang tot kinderopvang,' meldt Lemmens.

Grote toestroom

De landelijke rekening van de kinderopvang wordt voor 30 procent door de werkgever betaald, 40 procent door de overheid en 30 procent gemiddeld door alle ouders samen, waarbij de laagste inkomens toeslagen krijgen tot 96 procent. 'Dat is al bijna gratis,' concludeert Lemmens. Ze vreest dat de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang eronder lijdt als deze volledig gratis wordt gemaakt, vanwege de grote toestroom die deze verandering zal opleveren.

'Voor ouders is het heel goed nieuws dat de toegankelijkheid geregeld wordt; en de betaalbaarheid kan beter, maar gratis gaat te ver,' vat ze samen.

Luister terug | Medewerkers kinderopvang leggen werk neer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen