Binnenland12 sep '21 09:56

Unmute Us-protesten trekken tienduizenden deelnemers

Auteur: BNR Webredactie

Tienduizenden mensen hebben zaterdag deelgenomen aan Unmute Us-protesten, die in tien steden plaatsvonden. De betogers eisten de onmiddellijke openstelling van Nederlandse evenementen en festivals.

(ANP / Hollandse Hoogte / Guus Schoonewille)

Luister terug | Voorlopig geen steun evenementensector

De protestacties hadden op veel plekken en momenten het karakter van een groot feest. Tijdens de protestmarsen die werden gelopen was er muziek, en er werd gedanst en gedronken. In onder meer Utrecht en Groningen waren er niet alleen duizenden deelnemers, maar ook duizenden toeschouwers. In Groningen reden 25 wagens mee tijdens de mars vanaf waar muziek werd gespeeld. Ook zwaaiden mensen met borden met teksten als 'Minder grappen meer House' en 'Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter'.

Luister terug | Evenementensector klaagt over meten met twee maten

De organisatie stelt dat er in totaal meer dan 150.000 mensen meededen, onder wie 80.000 in Amsterdam. Verschillende gemeenten meldden echter lagere aantallen. Zo stelt de gemeente Amsterdam dat het protest 35.000 deelnemers trok. De initiatiefnemer van het protest, Jasper Goossen, noemde dat onzin en stelde dat er 'veel en veel meer' mensen meeliepen. Ook de gemeente Eindhoven noemde met 7.500 deelnemers een kleiner aantal dan de 15.000 die er volgens de organisatie waren, evenals de 10.000 die zowel Utrecht als Maastricht meldden, tegenover 15.000 in beide steden volgens de organisatie.

Luister terug | Kabinet staakt coronasteun vanaf 1 oktober

De demonstraties Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Nijmegen en Utrecht vormden de tweede protestactie van de evenementensector. Bij de eerste, op 21 augustus, demonstreerden ruim 70.000 mensen en meer dan 2500 organisaties uit de evenementensector in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. 'Na vandaag kan onze beweging niet meer genegeerd worden. Het eerste ‘Unmute Us!’ protest heeft aanvankelijk niet geleid tot directe reactie vanuit Den Haag, maar als het nu stil blijft is het kabinet echt alle realiteitszin verloren', aldus Goossen.

Luister terug | Tienduizenden de straat op tegen coronaregels evenementen

Tweede protest

Het tweede protest werd volgens de organisatie ondersteund door ruim 4.000 organisaties uit de evenementenbranche en meer dan 425 artiesten en sprekers. Volgens de organisatoren kan de sector gewoon open 'zonder dat de druk op de zorg exponentieel groeit'. Het bewijs daarvoor zien ze in evenementen als voetbalwedstrijden en de Formule 1 in Zandvoort. Hun oproep aan het kabinet luidt dan ook: 'Stop de willekeur en open alle grootschalige evenementen.'

'De evenementenbranche heeft keer op keer aangetoond veilig evenementen te kunnen organiseren. Er kan 14 september dus geen ander kabinetsbesluit volgen dan volledige openstelling', zei directeur Ruben Brouwer van concertorganisator MOJO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen