Binnenland14 sep '21 14:05

Horeca wil coronabewijs niet gebruiken

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl de anderhalve meter-regel per 25 september waarschijnlijk gaat verdwijnen, blijft de horeca vastzitten aan coronaregels. Ook na die datum moet de horeca na middernacht sluiten, zo blijkt uit de gelekte informatie van de coronapersonferentie van dinsdagavond.

(ANP)

Naast de verplichte sluitingstijd krijgen restaurants, café's en bars ook te maken met de coronacheck-app. Mensen mogen alleen de horeca betreden wanneer zij negatief getest of gevaccineerd zijn. Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), wil dat horeca straks met dezelfde regels te maken krijgt als de rest van de sectoren. 'We willen dat het nachtleven gelijkgetrokken wordt met de rest van de versoepelingen. Het nachtleven is de enige branche die nog dicht blijft.'

Kort geding

Ook wil Willemsen dat de openingstijden ruimer worden voor de horeca. 'Wij willen de verruiming van de exploitatietijden zoals dat was toegezegd en wat nu is teruggedraaid. Ook willen we niet dat de coronapas niet voor de gehele horeca wordt toegepast. Dan wordt de drempel om een kopje koffie te gaan drinken of met de kinderen iets te gaan eten in de stad, een stuk hoger.' Dinsdag heeft de KHN vanwege deze beperkingen ook een kort geding tegen de Staat. Daarin eist de branchevereniging de opening van de nachtclubs.

Luister ook | Gezondheidsraad: Derde prik voor mensen met ernstige afweerstoornis

Willemsen vindt het onnodig dat de horeca te maken krijgt met het coronatoegangsbewijs, omdat de vaccinatiegraad in Nederland hoog is. 'Wij denken dat de laatste druk van de overheid om meer mensen te laten vaccineren, niet over de rug van de horeca moet gaan.' De horecabaas begrijpt ook niet waarom de horeca ermee te maken krijgt. 'Als we opgepropt in een slecht geventileerde coupé mogen staan, dan hoeven we bij de horeca geen coronapas te gebruiken', zegt Willemsen stellig. Hoe de exacte coronaregels voor de horeca eruit komen te zien, vertellen demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge dinsdagavond op de coronapersconferentie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen