Binnenland14 sep '21 19:53

Overzicht: Dit zijn alle coronamaatregelen die veranderen

Auteur: BNR Webredactie

Veel nieuws was vooraf al uit de coronapersconferentie gelekt, maar enkele dingen nog niet. In dit artikel lees je wat je allemaal moet weten uit de persconferentie, waarin de nieuwe maatregelen bekendgemaakt werden.

(ROBIN UTRECHT)

Zoals verwacht stopt de verplichte anderhalve meter afstand per 25 september, zo kondigde demissionair premier Mark Rutte aan. Wel verzoekt hij mensen om voorzichtig te zijn. 'Geef elkaar de ruimte', is de oproep van Rutte, die verder aangeeft dat het op zaterdag 25 september niet allemaal weer zoals vanouds is. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en ziekenhuisopnames, zei hij.

Luister ook | Amsterdam Dance Event op losse schroeven door afhaken mega-evenement

Compensatie

Doordat de afstandsregels vervallen, mogen alle locaties waar men geplaceerd kan zitten, op volle bezetting draaien. Voor plekken waar men niet geplaceerd zit, mag men maximaal 75 procent van de mogelijke bezetting vullen. Daarnaast heeft de horeca nog steeds te maken met verplichte sluitingstijden. Om middernacht tot 06.00 uur in de morgen moet de horeca dicht zijn. De nachtclubs moeten zich ook aan deze regels houden, dat betekent echter wel dat zij weer open mogen. Voor de sectoren die nog geraakt worden door de coronaregels komt er een compensatie, kondigde Rutte aan.

Toegangsbewijzen

Vanaf 25 september zijn coronatoegangsbewijzen nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden. Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest doen.

Eerder was er veel discussie in de Tweede Kamer over het al dan niet verstrekken van gratis coronatesten. Het kabinet wilde dat mensen hier op termijn voor zouden gaan betalen, zodra iedereen de kans heeft gehad een vaccinatie te halen.

Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen inzetten om die toegangsbewijzen te controleren. Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte Rutte niet bekend.

Luister ook | Kabinet houdt TVL-regeling mogelijk in leven

Thuiswerken

Eerst werd men opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken, maar die oproep wordt aangepast. Het demissionaire kabinet geeft werkgevers en werknemers iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Demissionair premier Mark Rutte spreekt van een lichte versoepeling. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor.

Mondkapjesplicht

Ook de mondkapjesverplichting wordt iets versoepeld. In het openbaar vervoer moet men het mondkapje nog dragen, maar op de perrons en stations is het niet langer nodig. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst.

Onderwijs

De maximale groepsgrootte in het mbo en het hoger onderwijs verdwijnt per 25 september. Ook hoeven studenten en middelbare scholieren geen mondkapjes meer te dragen. Daarnaast kunnen studenten gebruik blijven maken van zelftesten die de instelling verstrekt.

Voor het primair onderwijs gaat er ook iets veranderen. Wanneer er een kind in de klas positief test op het coronavirus hoeft niet de hele klas in quarantaine. Alleen de kinderen die positief testen moeten dan thuisblijven.

Vaccinatieregistratie

In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. De Jonge benadrukte op de coronapersconferentie dat het niet om een veplichte registratie gaat. In andere sectoren mag men niet registreren of het personeel wel of niet gevaccineerd is. Wel mogen werkgevers vragen aan hun werknemers of je gevaccineerd bent of niet, je hoeft dan geen antwoord te geven.

Het artikel gaat door onder de video.

Boostershot

Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen, daarvoor gaat het kabinet ook een campagne starten. De boosterprik wordt ingevoerd na een advies van de Gezondheidsraad. Vanaf oktober krijgen mensen die in aanmerking komen een uitnodiging op de mat voor een derde keer gevaccineerd te worden. Het vaccin zal dan toegediend worden door hun hun huisarts.

Reizen

Mensen die volledig gevaccineerd zijn hoeven na een reis naar een risicovol land niet meer in quarantaine. Per 22 september vervalt de maatregel. De quarantaineplicht geldt nu bijvoorbeeld nog voor mensen die op reis zijn geweest naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Zij moeten tien dagen verplicht thuisblijven, tenzij ze op de vijfde dag negatief getest worden op het virus. Als zij zich daar niet aan houden, riskeren zij een boete.

Nieuw besluit over maatregelen

Het gebruiken van toegangsbewijzen gaat in ieder geval tot begin november duren. Demissionair premier Mark Rutte benadrukte tijdens de persconferentie dat deze maatregel 'zeer tijdelijk is'. Begin november zal het kabinet nieuwe besluiten nemen over de coronamaatregelen.

Op 1 november komt het Outbreak Management Team (OMT) weer met een advies, waarna er een 'nieuw weegmoment' komt voor het kabinet. Kort daarna is er weer een persconferentie, aldus Rutte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen