Binnenland16 sep '21 20:07Aangepast op 16 sep '21 20:53

Kaag stapt op als minister van Buitenlandse Zaken na aannemen motie van afkeuring

Auteur: BNR Webredactie

Sigrid Kaag treedt terug als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Ze deed dat nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had ingediend vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. Kaag gaat wel door als fractievoorzitter van D66.

Onverantwoord

'De Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Hoewel ik sta voor onze inzet, kan ik niet anders dan als eindverantwoordelijke minister de consequenties van dit oordeel aanvaarden, zei Kaag donderdag tegen de Kamer.

'In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur, moet een minister gaan als het beleid wordt afgekeurd', aldus Kaag.

78 voor, 72 tegen

De Tweede Kamer heeft met 78 stemmen voor en 72 tegen de motie van afkeuring van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Kaag aangenomen. De motie van afkeuring tegen demissionair minister van Defensie Bijleveld kreeg eveneens een meerderheid. De complete oppositie en regeringspartij ChristenUnie stemden voor de moties, coalitiepartijen VVD, D66 en CDA stemden tegen. De motie van wantrouwen van de SP kreeg geen meerderheid in de Kamer.

Er is volgens Kaag 'intens en intensief' gedebatteerd over de evacuaties uit Afghanistan. Ze zei achter de inzet van de afgelopen periode te staan, maar vindt dat ze toch niet kan aanblijven. 'In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd.' Ze benadrukte dat het ministerie verder werkt om mensen te evacueren. 'Buitenlandse Zaken was mijn passie, dat zal u niet ontgaan zijn', zei Kaag in de Tweede Kamer, vlak nadat een kleine meerderheid de motie had gesteund. Ze noemde het een grote eer om de functie bekleed te mogen hebben.

Kaag heeft de andere bewindspersonen van D66 gevraagd in functie te blijven. Die zullen dat doen, zei Kaag.

Bijleveld blijft aan

's Middags liet Defensieminister Bijleveld al weten dat zij hoe dan ook wilde aanblijven als minister. Ze liet weten dat het kabinet gisteren al heeft aangegeven 'dat er dingen niet goed zijn gegaan'. Bijleveld verklaarde dat haar prioriteit nog steeds ligt bij het in veiligheid brengen van de nog in Afghanistan aanwezige tolken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen