Binnenland16 sep '21 17:30

Mogelijk uitzondering coronabewijs voor terrassen

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer is nog lang niet overtuigd van de nut en noodzaak van de het verplichte coronatoegangsbewijs in de horeca en cultuursector. Voor terrassen lijkt er een uitzondering te komen op het gebruik van de toegangspas, zo blijkt uit het debat van donderdag.

(ROBIN UTRECHT)

Coalitiepartijen VVD, D66 en CDA vroegen zich tijdens een debat over corona af of er geen uitzondering moet worden gemaakt op de brede inzet van toegangsbewijzen. Ook de PvdA is tegen. 'Het kabinet heeft eergisteravond het toegangsbewijs aangekondigd. We weten nog niet of een meerderheid van de Kamer daar voor is. Er zijn nog steeds een paar partijen die een sleutelrol zullen spelen in de meerderheid voor de coronapas. Er zijn veel vragen over', stelt politiek verslaggever, Thomas van Groningen.

Luister ook | ChristenUnie steunt moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld

Minder verspreiding buiten

De partijen wijzen erop dat het virus minder snel verspreidt in de buitenlucht. Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte zorgt de maatregel voor verwarring. 'Je krijgt de discussie waarom het niet hoeft in het park maar wel op het terras.' De partijen willen van het kabinet weten wat de gedachte is achter het controleren van toegangsbewijzen op terrassen.

Volgens van Groningen gaat de coronapas het wellicht wel halen, maar moet er wel nog gesleuteld worden aan de uitvoering. 'Waar geldt die wel en waar geldt die niet? Maar een aantal partijen, zoals de Christenunie, heeft principiële bezwaren tegen de pas. Zij vragen zich af of het wel proportioneel is. Volt, die het besluit eerst ook steunde, zegt dat ze voor de pas zijn, maar niet onder deze omstandigheden. Ook hebben meerdere partijen een punt gemaakt over de besluitvorming hiervan. We zagen de pas allemaal al van mijlenver aankomen en toch is Nederland en de Kamer verrast als in de pers lekt dat de pas ingevoerd gaat worden', beschrijft Van Groningen.

Toegangsbewijs

Per 25 september zijn de toegangsbewijzen verplicht in de horeca, vooralsnog ook op de terrassen dus. Bezoekers kunnen een toegangsbewijs krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd, hersteld zijn van corona of een negatieve test hebben gehad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen