Binnenland17 sep '21 06:55Aangepast op 22 sep '21 16:58

Maximumtermijn voor rijbewijskeuringen wordt niet gehaald

Auteurs: BNR Webredactie en Julia Bokdam

De maximumtermijn voor rijbewijskeuringen wordt niet gehaald en wachttijden bij ziekenhuizen lopen op, zo blijkt uit onderzoek van BNR. In sommige gevallen moet je wel drie maanden wachten totdat je terecht kunt bij een medisch specialist, en dat is nog maar een deel van de hele procedure.

BNR maakte een rondgang langs vijftien ziekenhuizen verspreid door heel Nederland en deed navraag bij de afdelingen neurologie en oogheelkunde. Bij meer dan de helft van de ziekenhuizen worden de keuringen niet of nog maar bij één van de twee specialismen uitgevoerd. Volgens het Medisch Spectrum Twente is er al een aantal jaar onvoldoende capaciteit om deze keuringen te doen en zijn ze er daarom noodgedwongen mee gestopt.

Er zijn ook ziekenhuizen waar de rijbewijskeuringen tijdelijk ‘on hold’ zijn gezet vanwege corona en de opgelopen achterstanden, zoals het Medisch Centrum Leeuwarden. Als in het ene ziekenhuis de keuringen stop worden gezet, heeft dat direct gevolgen voor de wachtlijsten bij andere ziekenhuizen, zo blijkt uit navraag. Om die reden ziet het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten het aantal aanvragen de afgelopen weken toenemen.

Luister terug | 'CBR verklaarde honderden rijbewijzen ten onrechte ongeldig'

Onmogelijk

'Door de lange wachttijden in sommige ziekenhuizen is het onmogelijk om de maximale termijn van deze keuringen te halen’, zegt verkeersrechtadvocaat Bert Kabel. Voor het hele proces staat in totaal vier maanden. Dat begint bij het beoordelen van de gezondheidsverklaring door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hiervoor staat een termijn van vier weken. Als iemand verder onderzocht moet worden, heeft een medisch specialist acht weken om met een rapport te komen. Vervolgens heeft het CBR vier weken voor de afhandeling. ‘Met deze wachttijden is de maximale termijn voorafgaand aan de keuring al overschreden en dat is zorgwekkend,’ zegt Kabel. Het CBR laat weten dat de maximale termijn voor de beoordeling en afhandeling door het CBR wel wordt gehaald.

Volgens een woordvoerder van het St. Antonius Ziekenhuis, waar de wachttijd is opgelopen tot 2,5 maand, voeren steeds minder ziekenhuizen deze keuringen uit en zorgt dat voor een stijgende wachttijd.

Ook het Wilhelmina Ziekenhuis Assen kampt bij de poli oogheelkunde met wachttijden van twee tot drie maanden. De wachttijden zijn vergeleken met twee jaar geleden fors toegenomen, zo bevestigt het ziekenhuis.

Grote verschillen

Wat opvalt is dat de verschillen tussen ziekenhuizen en regio’s groot zijn. Van vier weken bij het Bravis ziekenhuis in Roosendaal tot acht tot negen weken bij het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg. En van maximaal drie weken bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort tot wachttijden die oplopen tot negen weken bij het Slingeland in Doetinchem.

De gevolgen van deze lange wachttijden zijn groot, vertelt Kabel. 'In het ergste geval kunnen mensen hun rijbewijs kwijtraken als zij geen rekening hebben gehouden met deze termijnen.'

Dichtstbijzijnde ziekenhuis

In principe verwijst het CBR iemand naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in de buurt. Het CBR bevestigt geen rekening te houden met de wachttijden en hier ook geen zicht op de hebben. Wel laat de woordvoerder weten dat iemand ook een afspraak mag maken bij een ander ziekenhuis als daar de wachttijden korter zijn.

Kabel vindt dat het CBR op de hoogte moet zijn van de wachttijden bij ziekenhuizen en de patiënten hier ook over moet informeren. ‘Het kan niet zo zijn dat het CBR iemand een bepaald ziekenhuis adviseert, zonder te weten hoelang de wachttijden zijn. Dat ze patiënten ook verwijzen naar ziekenhuizen die gestopt zijn met deze keuringen is niet uit te leggen.’

Ook waren lange tijd grote achterstanden bij het afhandelen van de boordelingen bij het CBR, deze achterstanden zijn volgens de woordvoerder inmiddels weggewerkt. Verder bevestigt ze desgevraagd dat de rapporten van medisch specialisten gemiddeld tien dagen later binnenkomen dan voor corona, maar volgens haar wordt de maximale termijn vaak wel gehaald.

Luister terug | Recordaantal strafpunten uitgedeeld aan beginnende automobilisten

Gerelateerde artikelen