Binnenland7 okt '21 13:00Aangepast op 7 okt '21 13:49

Toenemende fraude met QR-codes, vaccinatiebewijzen online te koop

Auteur: Diederik de Groot

Steeds vaker worden QR-codes voor de Coronacheck-app online aangeboden en verkocht. Hiermee kunnen mensen toegang krijgen tot bijvoorbeeld horeca, bioscopen en evenementen. Het gaat om negatieve testresultaten, herstelbewijzen en vaccinatiebewijzen. De GGD bevestigt na vragen van BNR dat het aantal zaken toeneemt.

Eerder werd al bekend dat via Telegram QR-codes werden verhandeld. Nu duiken er ook volledige websites op waar de codes kunnen worden besteld. Voor 250 euro, die moet worden voldaan door middel van een betaling met cryptomunten, kan een vaccinatiebewijs inclusief een geel vaccinatieboekje worden gekocht.

Privégegevens

BNR zocht contact met één van de aanbieders en kreeg zo inzicht in de methode die wordt gebruikt om de QR-code te laten werken. Voor een vaccinatiebewijs worden de privégegevens van degene die een code wil kopen gebruikt om twee prikbewijzen op te maken. Deze zouden dan vervolgens aan iemands DigiD worden gekoppeld, zodat ook een ID-check geen problemen op zou leveren. Een geel vaccinatieboekje wordt per post toegezonden.

Een woordvoerster van de landelijke GGD-koepel zegt dat van elke zaak melding wordt gemaakt bij de politie. Verder laat ze weten dat de GGD in het belang van het onderzoek geen mededelingen over het aantal zaken doet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat desgevraagd weten dat het gebruik van een vervalste QR-code valsheid in geschrifte is en dat altijd aangifte wordt gedaan.

Gerelateerde artikelen