Binnenland13 okt '21 13:02

OMT wil coronamaatregelen in stand houden

Auteur: BNR Webredactie

De coronamaatregelen moeten voorlopig blijven zoals ze zijn. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Volgens het OMT is er ‘een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is’.

Vooral voor de cultuur- en horecasector is dit advies een domper. Zij hebben op dit moment nog het meest te maken met coronamaatregelen zoals het gebruik van het coronabewijs, de verplichte sluitingstijd van 24:00 uur en de maximale capaciteit die op sommige plekken nog gebruikt wordt. Rober Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, baalt van het advies. 'Ondanks het verzoek van de burgemeesters, de politie- en boa-bond en van ons, is er niet eens expliciet gevraagd naar die sluitingstijd van 24:00 uur. Die is toch wel heel relevant, maar er is geen onderbouwing dat er meer besmettingen zouden zijn, als die regel wordt losgelaten', stelt Willemsen.

Voor de horecabaas zit er niks anders op dan het te accepteren. 'We gaan zoals altijd weer in gesprek. We proberen met de burgemeesters, de politiebond en de boa-bond redelijke gesprekken te voeren. Het is niet zo dat wij opstandig willen zijn, maar er is wederom geen onderbouwing voor de maatregelen die ons treffen. Daar willen we mee aan de slag.'

Corona-uitbraken

Volgens Willemsen is er op dit moment ook geen corona-uitbraak gaan door de horeca. 'We zien nauwelijks stijgingen van de besmettingen in de horeca. In de overzichten staan wij op 3 procent van de besmettingen, terwijl thuissituaties en -feestjes samen verantwoordelijk zijn voor zo'n 70 procent. We moeten dus sneller overwegen om die twaalf-uur-regel los te laten.'

Opmerkingen Hugo de Jonge

Hugo de Jonge, Gezondheidsminister, zei dinsdagavond bij Op1 dat het coronabewijs ook niet een van de eerste coronamaatregelen is die zal gaan verdwijnen. Volgens hem zou het ook niet een heel belemmerende maatregel zijn. Daar is Willemsen het niet mee eens. 'In Frankrijk heeft het geleid tot 20 procent minder horeca-omzet. Ik sluit in Nederland ook niet uit dat het coronabewijs eerder omzet kost dan dat het iets oplevert. Die opmerking van De Jonge snap ik ook niet zo goed.' Op dit moment doet de branchevereniging onderzoek naar de gevolgen van de coronamaatregelen voor de horeca-ondernemers.

Gerelateerde artikelen