Binnenland28 okt '21 08:22Aangepast op 28 okt '21 16:23

Oplopende besmettingen: OMT komt vervroegd met strenger advies

Auteur: BNR Webredactie

Heel Nederland kleurt vandaag rood op de Europese coronakaart: het op één na hoogste waarschuwingsniveau. Het Outbreak Management Team (OMT) komt daarom vandaag met een vervroegd advies over het stijgende aantal besmettingen. 'Waarschijnlijk raden ze weer strengere coronamaatregelen aan', zegt viroloog Bert Niesters van de Rijksuniversiteit Groningen.

 Oplopende besmettingen: OMT komt vervroegd met strenger advies
Oplopende besmettingen: OMT komt vervroegd met strenger advies (ANPfoto)

Niesters denkt dat de mondkapjesplicht en de anderhalvemeter-maatregel weer terugkomt, samen met een iets strengere controle op de QR-code. 'Dat is eigenlijk het minste dat je kan doen. We moeten ons ook realiseren dat dit de zogenaamde A-ziekte is, dus dan is de overheid wettelijk verplicht de burgers te beschermen daartegen.'

Over of het kabinet deze maatregelen zomaar opnieuw kan invoeren, zegt Niesters: 'De aantallen nemen gewoon dramatisch toe. Het alternatief is dat je niets doet, dan wordt het alleen maar vervelender. Als we dadelijk het influenza seizoen krijgen, wat iedereen wel een beetje verwacht, dan wordt het eigenlijk twee keer zo erg. Dus we moeten wel onze eigen verantwoordelijkheid nemen'.

Het artikel gaat verder onder de video.

Onderscheid

In het begin bestonden de ziekenhuisopnames vooral uit mensen die niet gevaccineerd zijn, maar nu blijken er ook mensen te liggen die wel gevaccineerd zijn, maar waarbij het vaccin niet effectief werkt. 'Dat is toch een niet te onderschatten aantal personen', zegt Niesters. 'Wat je wil is hen dus zeker beschermen.' Op het moment dat een vaccin onder een deel van de bevolking niet goed genoeg werkt, is de overheid volgens Niesters verplicht om deze burgers te beschermen. 'Als je dan zegt: ik wil wat onorthodoxe maatregelen nemen, dan zal je toch iets meer actief moeten zijn om de niet gevaccineerde beweging te laten vaccineren. Er zijn natuurlijk ook nog wijken waar de vaccinatiegraad laag is, maar we zien ook dat het aantal vaccinaties nu niet zwaar toeneemt met de oplopende besmettingen. Dat is wel teleurstellend', aldus Niesters.

Luister ook | SGP: Maatregelen ongevaccineerden gevaarlijk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen