Binnenland29 okt '21 12:30

Autoriteit Persoonsgegevens: Fiscus schond privacy

Auteur: BNR Webredactie

De Belastingdienst heeft de privacywet AVG 'op ernstige wijze geschonden' door de gegevens van zo'n kwart miljoen burgers jarenlang te verwerken in het fraudesysteem FSV. Dit systeem fungeerde als een zwarte lijst van mogelijke fraudeurs. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief noemt de conclusies 'hard en ernstig'. 'Een vernietigend oordeel', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Het onderzoek bevestigt het beeld dat mensen al bij de geringste signalen op de zwarte lijst terecht konden komen. Dat kon al een anonieme melding van bijvoorbeeld een boze buurman of jaloerse ex zijn. Burgers die eenmaal op de lijst stonden kwamen daar nooit meer van af. De gegevens werden ook veel te lang bewaard en waren voor te veel medewerkers van de fiscus toegankelijk. 'Daar is geen enkele wettelijke basis voor', citeert Van Leeuwen de AP.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen benadrukt weliswaar dat de Belastingdienst fraude moet aanpakken, 'Maar uit ons onderzoek blijkt dat de Belastingdienst fraudesignalen registreerde en gebruikte op een manier die absoluut niet is toegestaan. Onschuldige mensen zijn hierdoor gedupeerd.'

FSV was in gebruik van eind 2013 tot begin 2020. Een voorloper ervan was al sinds 2001 in gebruik. Pas toen de Belastingdienst na mediapublicaties over de zwarte lijst in opspraak was geraakt, werd het systeem uitgezet. Nader onderzoek moet nog uitwijzen op welke manieren mensen allemaal last hebben gehad van hun registratie in FSV. In ieder geval is bekend dat de zwarte lijst een rol heeft gespeeld in de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Wie er op stond, kreeg bijvoorbeeld geen betalingsregeling wanneer toeslagen werden teruggevorderd.

Hard en ernstig

De conclusies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de zwarte lijst van de Belastingdienst zijn 'hard en ernstig' maar 'geen verrassing', aldus demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën). Niet voor niets is de Belastingdienst vorig jaar gestopt met het bijhouden van vermeende fraudeurs in het zogenoemde FSV-systeem, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De bevindingen van de AP bieden volgens Vijlbrief een 'waardevolle verdieping' bij de conclusies die hij eerder zelf al had getrokken en die aanleiding waren FSV uit de lucht te halen. Hij zegt de conclusies van de toezichthouder 'volledig' te onderschrijven. De aanbevelingen worden meegenomen in het al lopende verbeterprogramma bij de fiscus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen