Binnenland8 nov '21 18:28Aangepast op 9 nov '21 09:42

De Jonge: 'Grootste pretpark van Nederland moet vaker coronatoegangsbewijs vragen'

Auteur: Thomas van Groningen

Pretpark de Efteling moet coronatoegangsbewijzen vragen aan bezoekers die theater- en filmvoorstellingen in het park willen bezoeken. Ook bij het museum in het attractiepark moet om een QR-code gevraagd worden. Dat zegt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tegen BNR. Het grootste attractiepark van Nederland hield zich tot nu toe niet aan de regels.

Het bedrijf zegt dat bij de theatervoorstellingen, de 4D-bioscoop en het museum in het park géén coronatoegangsbewijs gevraagd hoeft te worden, omdat er een uitzondering bestaat voor pretparken. De gemeente Loon op Zand zou daar toestemming voor hebben gegeven, zegt een woordvoerder van de Efteling. Volgens De Jonge klopt die lezing niet: 'Op al die elementen binnen de Efteling waar dat coronatoegangsbewijs ook buiten de Efteling van toepassing is, moet je dat natuurlijk ook laten gelden bínnen de Efteling'.

Tekst gaat verder onder de Tweet

Luister ook | Geen coronapas bij buitensport

Een woordvoerder van de gemeente Loon op Zand bevestigt dat het park overleg heeft gevoerd met de gemeente. Volgens hem is het niet zo dat de gemeente deze uitzondering bedacht heeft, maar dat het park dat zelf opperde. 'Als het ministerie nu zegt dat het anders moet, dan zullen we daar acuut gevolg aan geven.' Over de terrassen in het park is ook nog discussie, want op dit moment zijn de meeste terrassen in het park nog te bezoeken zonder QR-code.

Vorige maand liet de burgemeester van Loon op Zand, Hanne van Aart, nog weten dat het park zich 'uitstekend' aan de maatregelen houdt. Volgens haar was er geen sprake van een voorkeurspositie en wordt het park behandeld net als andere ondernemers in de gemeente. Waarom het park dan toch toestemming kreeg om de coronaregels niet te hanteren, is niet duidelijk. Er is al langer kritiek op het coronabeleid van het pretpark. In coronajaar 2020 bezochten 2,9 miljoen mensen de Efteling, deskundigen vonden toen dat het park te veel bezoekers binnenliet.

Luister ook | 'Drukke Efteling mogelijk coronabrandhaard'

Wetswijziging

Het kabinet werkt aan een mogelijkheid om coronatoegangsbewijzen verplicht te stellen voor locaties als de Efteling in het geheel. Dan zou het park iedere bezoeker bij de ingang moeten controleren. Vrijdag maakt het kabinet daarover meer bekend. De Jonge: 'Om iedere discussie te vermijden, hebben we gezegd: bij de uitbreiding van de toepassing van de coronatoegangsbewijzen gaat het niet alleen over de detailhandel, maar dan gaat het ook over de niet-essentiële dienstverlening. Kortom: we gaan bekijken of we het strakker kunnen inregelen, zodat we ieder dispuut daarover voorkomen.' De Efteling zou volgens de minister vallen onder 'niet-essentiële dienstverlening'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen