Binnenland10 nov '21 09:09Aangepast op 10 nov '21 11:04

Strengere coronamaatregelen 'vrijwel zeker'

Auteur: BNR Webredactie

Woensdagmiddag praat het Het Outbreak Management Team (OMT) over nieuwe maatregelen om de snel oplopende coronabesmettingen af te remmen. Op tafel liggen onder meer de sluitingstijden van de horeca en beperking van de groepsgrootte. Het kabinet hakt vrijdag pas een knoop door, toch is wel duidelijk dat de regels flink aangescherpt zullen worden. 'Het gonst van de geruchten, maar dat er nieuwe maatregelen komen is vrijwel zeker', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

De verwachting is dat er wordt gekeken naar bredere inzet van de QR-code. Dierentuinen, pretparken en niet essentiële winkels. 'Maar de grote vraag is of je het hiermee redt', zegt Van Leeuwen. 'De vrees is dat er een grotere klap nodig is'. Gebruik van de QR-code op het werk ligt ook nog op tafel maar de wetswijziging duurt nog enkele weken. 'En dat duurt te lang'.

Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. (ANP/Bart Maat)

Hugo de Jonge waarschuwt voor de gevolgen van extra, strengere, maatregelen. 'Ze veroorzaken allemaal nevenschade en die moet je ook onder ogen zien. We volgen het OMT-advies maar we kijken ook naar de neveneffecten. We wijken af van het OMT-advies als we daar goede argumenten voor hebben', zegt de demissionair minister in gesprek met BNR.

Donderdag gesprek met Kabinet

De experts van het OMT, onder wie RIVM-baas Jaap van Dissel, praten donderdag het kabinet bij tijdens een overleg in het Catshuis. Het definitieve besluit valt vrijdag, waarna zeer waarschijnlijk weer een persconferentie volgt met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Ingewijden laten ANP weten dat het kabinet nu waarschijnlijk 'meer dan ooit' naar het OMT luistert wat betreft nieuwe maatregelen. Die zouden nu dan ook nog niet op tafel liggen, zeggen bronnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen