Binnenland20 nov '21 10:02Aangepast op 20 nov '21 10:25

Demonstratie in Amsterdam geschrapt na rellen Rotterdam

Auteur: BNR Webredactie

De demonstratie United We Stand, die zaterdagmiddag in Amsterdam zou plaatsvinden, is geannuleerd. De organisatie heeft daartoe besloten na de rellen van vrijdagavond in Rotterdam, zo meldt ze op haar Facebookpagina.

(ANP / Jeffrey Groeneweg)

De gemeente Amsterdam bevestigt dat de demonstratie niet doorgaat. De organisatie roept mensen die van plan waren mee te lopen in de mars van de Dam naar het Westerpark, op om niet naar Amsterdam te komen. 'Dit door laten gaan voelt voor ons niet goed', schrijft United We Stand Europe op Facebook. De zogenoemde World Wide Demonstration zou voor de vijfde keer worden gehouden. Er werden duizenden mensen verwacht, net als bij de eerdere edities.

7 gewonden

Honderden betogers hadden zich vrijdagavond in Rotterdam op de Coolsingel verzameld. Ze protesteerden tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt en waarbij mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs krijgen wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn. De betoging liep vervolgens uit op rellen.

Lees ook | Gewonden bij rellen in Rotterdam; politie lost schoten

Daarbij raakten zeven mensen gewond en werden zeker twintig arrestaties verricht. Dat werd vrijdagavond duidelijk op een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie). Een van de gewonden is een journalist. Hij werd belaagd door relschoppers. Voor welk medium het slachtoffer aan het werk was, is niet duidelijk.

Breda

Ook in Breda staat een demonstratie op de planning. De organisatie laat weten dat die vooralsnog wel doorgaat. 'We zijn geschrokken van wat er allemaal is gebeurd in Rotterdam. Wij distantiëren hier ons dan ook van', zegt Joost Eras, die de actie organiseert samen met drie andere dj's die in de Bredase horeca werken. 'Maar onze demonstratie gaat door.'

Hij benadrukt dat er geen plek is voor geweld tijdens de tweede muziekdemonstratie in twee maanden. 'Het is logisch dat mensen er klaar mee zijn, dat zijn wij ook, maar laten we alsjeblieft proberen liefde voorop te stellen. Laten we verbinden, niet slopen. Laten we praten, niet de mond snoeren. Laten we liefhebben, niet haten. Er is alleen maar liefde welkom. Laten we samen vredig demonstreren en het gesprek met elkaar aangaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen