Binnenland25 nov '21 19:15

Politie Rotterdam ging uit van kleine demonstratie

Auteur: BNR Webredactie

Een week voor de rellen van afgelopen vrijdag in Rotterdam was duidelijk dat er een demonstratie aan zat te komen. Verwacht werd echter dan het om een klein protest ging. Dat heeft de Rotterdamse korpschef Fred Westerbeke vanmiddag gezegd in de gemeenteraad, waar de lokale driehoek bijeenkwam.

(ANP)

'Dat ging allemaal goed tot een uur of half acht op die bewuste avond', zegt verslaggever Martijn de Rijk. 'Om acht uur sloeg het om. In heel korte tijd was er niets meer over van enige vorm van demonstratie en waren er duizend man op de been die het, met stalen staven bewapend, op de politie gemunt hadden.' Westerbeke spreekt van 'mensen die voorbereidingshandelingen plegen om te komen tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel'

Poging tot doodslag

Een van de demonstranten is inmiddels zelfs vervolgd voor poging tot doodslag. 'En dat is niet voor niets', zegt Westerbeke. 'Dat zijn wat mij betreft harde vormen van criminaliteit. Dat heeft niets meer met relschoppen te maken. Dat is echt organisatie om politiemensen te verwonden of zelfs erger.' Westerbeke gaat ervan uit dat veel van de relschoppers met voorbedachte rade naar de binnenstad kwamen en dat er geen sprake was van een uit de hand gelopen protest. Op het moment worden veel beelden geanalyseerd om erachter te komen wie de groepen zijn die de rellen georganiseerd hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen