Binnenland29 nov '21 22:30Aangepast op 30 dec '21 11:57

'Stel dat in vliegtuig werd opgepakt hoeft niet voor snelrechter te verschijnen'

Auteurs: Diederik de Groot en Jorn Lucas

Het Spaans-Portugese stel dat zondag op Schiphol werd aangehouden omdat ze uit een quarantainehotel zouden zijn gevlucht, hoeft toch niet voor te komen in een snelrechtzitting. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Groningen aan BNR, nadat maandagavond vanuit de Spaanse ambassade een bericht bij het stel was gekomen dat er een zitting aan kwam en dat ze een advocaat nodig zouden hebben. Dat bericht kwam bij hen binnen tijdens een gesprek dat de redactie van BNR met ze voerde.

De Spaanse man en Portugese vrouw werden gisteren aangehouden toen ze Nederland wilden verlaten, ze zaten zelfs al in het vliegtuig. De marechaussee heeft ze daar aangehouden en 'overgedragen aan de GGD'. De burgemeester van Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, verklaarde dat ze zich niet aan de quarantaineregels wilden houden.

Tegenover RTL verklaarde het stel eerder dat die lezing niet klopt. 'De suggestie dat we ontsnapt zouden zijn uit quarantaine is te belachelijk voor woorden. Niemand heeft ons verteld wat de regels zijn, we zijn behandeld als honden.'

Vast op TBC afdeling

Ze zitten ze op dit moment gedwongen in isolatie, in een ziekenhuis in het Groningse Haren. Daar verblijven ze op de tuberculose afdeling, 'zonder primaire basisbehoeften', zeggen ze tegen BNR. In het bijzijn van de Consul van Portugal is hen eerder verteld dat er geen aanklacht werd ingediend en ze weer vrij zouden worden gelaten. Nu zeggen ze dus alsnog voor een rechter te moeten verschijnen.

Image
(ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen