Binnenland1 dec '21 12:11Aangepast op 1 dec '21 12:48

Strenge winter op komst: 'kans op witte kerst'

Auteur: BNR Webredactie

De weersverwachting is dat we de komende maanden een hele koude winter tegemoet gaan met veel sneeuw en ijs. Volgens weerman Reinout van den Born zou er de komende weken al sneeuw kunnen vallen en is een witte kerst zeker niet ondenkbaar. 'De aanloop naar de winter is - als je vanuit winters perspectief kijkt - nog nooit zo veelbelovend geweest als dit jaar, een witte kerst zou heel goed kunnen', vertelt Van den Born.

Mensen schaatsen op de Prinsengracht in Amsterdam, februari 2021.
Mensen schaatsen op de Prinsengracht in Amsterdam, februari 2021. (ANPfoto)

We kunnen uitgaan van twee scenario's: óf het wordt in december en januari erg koud en vanaf februari een mildere winter, óf de kou houdt aan, waardoor er na regelmatige sneeuwval ook veel vorst verwacht wordt. 'Dan zal de tweede helft van de winter het koudst worden, met misschien wel wekenlang winters weer', voorspelt Van den Born.

Elfstedentocht

De winter die ons te wachten staat is te vergelijken met de strenge winters die voorkwamen in 1960 en 1985. En dat betekent 'echt Elfstedentochtweer', volgens Van den Born. 'Als het dan vier á vijf weken achtereen zó koud is zoals bij die strenge winters hoort, dan wordt dat natuurlijk massaal schaatsen. En wat langer dan afgelopen winter in die ene week, die overigens ook heel mooi was', zegt Van den Born.

Toch blijven weersverwachtingen experimenteel, waarbij toeval een grote rol speelt. Het kan nog alle kanten op. 'Dus voor de mensen die nu al de rillingen krijgen van de hoge gasprijzen is er ook hoop voor een mildere winter', aldus Van den Born.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen