Binnenland6 dec '21 16:45

'Hoge gasprijzen prikkel voor verduurzaming'

Auteur: BNR Webredactie

Hoge energieprijzen kunnen voor huishoudens aanleiding zijn verdere verduurzaming. Een soort 'wake-up call', zegt Frans Rooijers van onderzoeksbureau CE Delft. Uit onderzoek van het het bureau blijkt dat de energieprijzen de komende jaren nog wel hoog blijven. 'De belangrijkste les die we hieruit kunnen trekken is dát we moeten verduurzamen.'

(Foto: Unsplash / Erik Mclean)
(Foto: Unsplash / Erik Mclean)

De overheid ziet het belang in van verduurzamen, alleen ontbreekt nog vaak een prikkel voor huishoudens, zegt Rooijers. 'Energiebelasting gaat omlaag, dat helpt de pijn op te vangen, maar dat is geen stimulans voor verduurzaming. Alleen, uiteindelijk zal de prijs hoog blijven. Het beste is daarom om zo min mogelijk energie te gebruiken, en dat kan door verduurzamen'.

Lees ook | Energiebedrijf Welkom valt om door hoge gasprijs

Daarom pleit hij ook voor meer financiële prikkels, ook voor consumenten. Alleen zo kunnen ze energie besparen en hun fossiele CO2-uitstoot verlagen. 'Als ik naar mijzelf kijk: ik heb de afgelopen jaren behoorlijk wat maatregelen genomen om te verduurzamen. Per kubieke meter betaal ik nu meer, maar in totaal betaal ik veel minder'.

Luister ook | BNR Duurzaam

Vast of variabel

Hoewel die prijs op langere termijn hoog zal blijven, zullen de huidige gasprijzen na de winter weer omlaag gaan. Daarom is voor consumenten die een nieuw energiecontract moeten afsluiten, gunstig om een variabel contract af te sluiten, geeft Rooijers aan. Een variabel contract geeft de mogelijkheid om een gunstig contract af te sluiten als de prijzen weer lager zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen