Volgens Willemsen zitten ondernemers er mentaal helemaal doorheen. 'Natuurlijk is er nog creativiteit en veerkracht, maar het wordt steeds moeilijker.' De steunpakketten vanuit de overheid, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), helpen volgens hem niet voldoende. 'Ook omdat de groep die niet voor deze regelingen in aanmerking komt, steeds groter wordt. Bijvoorbeeld starters.'
Luister ook | 'Veel ondernemers zullen voorgoed hun deuren moeten sluiten'
Horeca-ondernemers waren na de persconferentie van vorige week dinsdag hard aan de slag gegaan met het voorbereiden van kerstlunches en -brunches. Een groot deel van het eten dat daarvoor is ingekocht, blijft over. Vorig jaar was er een extra subsidie, de Horeca Voorraad en Aanpassingen. 'In overleg met het kabinet proberen wij die subsidie ook dit jaar op tafel te krijgen, maar de houding van het kabinet is moeizaam. Dat vind ik onbegrijpelijk. Helemaal als ik kijk naar de manier waarop de maatregelen in een week tijd helemaal zijn teruggedraaid.'

Frusterend en pijnlijk
Een van de ondernemers die zijn kerstplannen radicaal moest omgooien is Soenil Bahadoer van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. 'Ik was wel even chagrijnig', zegt Bahadoer. 'Het is frustrerend en pijnlijk dat er 40 kilometer verderop kerstmarkten plaatsvinden, en dat mensen in Antwerpen wel gewoon kunnen winkelen.’
Toch probeert Bahadoer in deze tijden positief te blijven. 'Voorheen had ik een foodtruck. En ook nu hebben we creatief nagedacht. Ik heb meteen een paar jongens op pad gestuurd om nog voor 17.00 uur boodschappen te doen en mijn familie en vriendin erbij gehaald om kleine gerechten te maken. Het was een groot succes, mensen kwamen er massaal op af. Toch vind ik deze lockdown nog erger dan de eerste lockdown. Maar we moeten positief blijven.’