Binnenland30 dec '21 12:40

‘Laten we de druk van oudejaarsnacht afhalen’

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan de Nederlandse overheid ligt, moet de komende nieuwjaarsnacht een rustige nacht gaan worden. Met een vuurwerkverbod en maximaal vier gasten lijken alle ingrediënten daarvoor aanwezig.

‘Net als vorig jaar en de jaren daarvoor weet ik één ding zeker: 98 procent van de Nederlanders zal de jaarwisseling op een leuke manier gaan vieren', zegt lector Marnix Eysink Smeets van de Rotterdamse Hogeschool InHolland.

Ingrijpen bij excessen

De politie heeft aangekondigd niet streng te controleren op samenkomsten en het vuurwerkverbod. Ze gaat alleen ingrijpen bij excessen. ‘Ik vind dat veel verstandiger dan allemaal ferme taal uitslaan. Iedereen is toch moe en de pandemie zat. Iedereen wil een leuke avond hebben', zegt Eysink Smeets.

'Dat de politie niet op de millimeter gaat controleren, vermindert de kans op kleine irritaties. Laten we de druk van de nacht afhalen. 98 procent van de Nederlanders wil gewoon een leuke avond hebben. Vooral na zo'n rot jaar.'

Luister ook | Vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

Grote kans dat Eysink Smeets zelf buiten op straat te vinden zal zijn. 'Ik wil graag kijken wat er gebeurt en wat de dynamiek is. Dit soort dingen bestudeer ik namelijk niet graag vanaf mijn studeerkamer.'

(Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen