Binnenland2 jan '22 13:02Aangepast op 2 jan '22 13:29

Politie grijpt in bij Museumplein

Auteur: BNR Webredactie

Het Museumplein is inmiddels leeg, een paar duizend mensen lopen in een stoet door Amsterdam, nadat ze zich eerder hadden verzameld op het Museumplein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Daar rukte de mobiele eenheid eerder nog op, om ze van het plein af te krijgen.

Bijna alle demonstranten zijn via de Van Baerlestraat richting het Vondelpark vertrokken in een grote stroom mensen. De groep werd eerst tegengehouden door agenten, maar daarna leken de mensen door te mogen lopen, al staat de straat nog helemaal vol, is te zien op livestreambeelden. Andere uitgangen van het Museumplein zijn afgesloten door de politie.

Onder de demonstranten zijn enkele tientallen die bij het Stedelijk Museum met witte pakken aan en witte maskers op met protestbordjes staan. Hun slogan is 'Het is hier geen dictatuur'. Vanuit een drone van de politie die boven het Museumplein hangt worden mensen opgeroepen te vertrekken. 'Hier spreekt de politie. U dient zich te verwijderen van het Museumplein, want deze demonstratie is verboden', zo klinkt het.

Op een livestream is te zien dat een groep mensen die richting het Vondelpark liep, wordt tegengehouden. Daarbij wordt gevochten.

Op de meeste toegangsplekken naar het plein staat politie, die mensen die het plein op willen fouilleert. Ook wordt in tassen gekeken die mensen mee hebben en moeten mensen zich legitimeren. De originele demonstratie tegen de coronamaatregelen was niet goedgekeurd door de gemeente, waarop de organisatie besloot tot 'koffie drinken', wat officieel geen demonstratie is. Deze bijeenkomsten liepen vorig jaar geregeld uit op rellen. Meerdere trams van lokale vervoerder GVB rijden om, zodat ze niet stil komen te staan rond het Museumplein. De marechaussee levert bijstand aan de politie.

Grote actiebereidheid

Leden van de Mobiele Eenheid van de politie zijn bereid om meer actie te gaan voeren, zegt voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. Een eerder voor zondag aangekondigde staking verliep zondagochtend goed en is rond 11.00 beëindigd omdat de agenten zich gaan voorbereiden op een demonstratie op het Museumplein vanaf 12.00 uur.

'We hebben op drie locaties met ongeveer 100 tot 200 collega's gesproken en de actiebereidheid was groot', aldus Van de Kamp. 'Nu gaan de collega's zich klaarmaken voor de demonstratie, maar bij een volgende actie van ons gaan we pas de straat op als de openbare orde echt in het geding komt.'

Volgens de voorzitter waren er nu ook al veel collega's die pas wilden optreden als het echt nodig was. 'Maar dat zat niet in de actie van vandaag.' De bonden willen met de staking aandacht vragen voor onder meer de hoge werkdruk, bezuinigingen en geweld tegen agenten.

De politiebonden wilden eigenlijk een grotere staking organiseren, maar doen dat niet vanwege het zogeheten 'koffie drinken' dat mensen willen doen op het Museumplein. Zulke momenten liepen vorig jaar geregeld uit op rellen.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de demonstratie donderdag omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. Ook had de politie sterke aanwijzingen dat personen en groepen zondag bereid waren geweld te gebruiken. Reijinga noemt dat 'complete onzin', hij zegt dat relschoppers nooit welkom zijn bij demonstraties.

De beoogde politiestaking van zondag maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Daarmee willen de politiebonden aandacht vragen voor de capaciteitsproblemen bij de politie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen