Binnenland4 jan '22 06:57Aangepast op 4 jan '22 08:46

10 miljoen euro schade rond jaarwisseling; roep om permanent vuurwerkverbod

Auteur: BNR Webredactie

De schade die rond de jaarwisseling is aangebracht aan auto’s en woningen komt naar schatting uit op ongeveer 10 miljoen euro. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. Intussen heeft het Veiligheidsberaad aangegeven met het nieuwe kabinet te willen praten over de problemen met zwaar, illegaal vuurwerk. En ook in Den Haag staat het vuurwerkprobleem op de agenda. GroenLinks en Partij voor de Dieren komen met een wetsvoorstel om al het vuurwerk te verbieden.

Dit jaar was er officieel een vuurwerkverbod vanwege de lockdown. Maar tóch werd dit jaar veel meer afgestoken dan vorig jaar, toen er ook een vuurwerkverbod was. Ook is er dit jaar veel meer vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar.

Vorig jaar was de nieuwsjaarsnacht goed voor 8,5 miljoen euro aan schade. Toen gold ook een vuurwerkverbod. Het jaar daarvoor ging het om 14 miljoen euro. En dit jaar dus rond de 10 miljoen euro. 'Een gemiddelde oud en nieuw zorgt voor 10 a 15 miljoen euro particuliere schade', zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. 'Dit jaar waren de weersomstandigheden gunstig waardoor veel mensen op straat waren.

Het aantal vuurwerk-gerelateerde schades nam dit jaar weer toe. Zo speelde vuurwerk een rol in 43 procent van het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 20 procent, aldus de verzekeraars.

(ROBIN UTRECHT)

De Stichting Salvage, die verzekerden namens de gezamenlijke brandverzekeraars eerste hulp biedt na een brand, kreeg 56 procent meer meldingen dan bij de jaarwisseling ervoor. Die meldingen namen een jaar eerder juist met 56 procent af.

Volgens het Verbond van Verzekeraars ligt de werkelijke schade overigens hoger, omdat medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen niet zijn inbegrepen. De verzekeraars verwachten dit jaar ongeveer 8 miljoen euro uit te keren voor schades aan woningen en inboedels en 2 miljoen euro wegens schade aan auto's.

Veiligheidsberaad

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad heeft gisteravond de problemen rond oud en nieuw besproken, meldt Trouw. De burgemeesters willen met het nieuwe kabinet praten over de problemen met zwaar, illegaal vuurwerk.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, maakt zich grote zorgen over de mensen die dit soort vuurwerk afsteken en naar onder meer hulpverleners gooien. Bruls vraagt zich af hoeveel vuurwerk er dan in totaal in omloop is geweest de afgelopen periode.

Het Veiligheidsberaad wil van het kabinet een meerjarenplan voor toekomstige jaarwisselingen en de problemen met het vuurwerk. De burgemeesters willen dat veel eerder in het jaar duidelijk is wat de regels zijn rondom de jaarwisseling. En er moeten duidelijk afspraken zijn met de buurlanden Duitsland en België. Want zoals we weten shoppen veel Nederlanders elk jaar over de grens om aan zwaar vuurwerk te komen. Vuurwerk wat hier soms verboden is

Permanent vuurwerkverbod

Ook in Den Haag staat het vuurwerkprobleem op de agenda. GroenLinks en Partij voor de Dieren komen deze week nog met een wetsvoorstel om al het vuurwerk te verbieden. Dat verbod moet vanaf komende jaarwisseling ingaan. Categorie 1, kindervuurwerk, blijft in het wetsvoorstel gespaard.

'Een vuurwerkverbod kan je wel afkondigen maar de vraag is hoe je dit handhaaft', zegt Weurding van het Verbond van Verzekeraars. 'Je moet kijken naar een breder pakket aan maatregelen om oud en nieuw veiliger te maken. En je kan mensen een alternatief bieden met bijvoorbeeld een vuurwerkshow.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen