Binnenland7 jan '22 08:02

Horeca: 'We kunnen veilig open'

Auteur: BNR Webredactie

De horecasector komt met een routekaart om op korte termijn veilig weer open te kunnen. Koninklijke Horeca Nederland wil ondanks de hoge besmettingscijfers snel heropenen, desnoods met het scannen van QR-codes.

Met deze 'routekaart' moet de horeca weer open kunnen
Met deze 'routekaart' moet de horeca weer open kunnen (KHN)

De sector heeft drie stappen opgesteld: vaste zitplaatsen in restaurants en cafés, na tien uur geen nieuwe gasten naar binnen en het scannen van QR-codes; vanaf 1 februari verdwijnt de vaste zitplaats en mogen er vanaf twaalf uur geen nieuwe gasten naar binnen; twee weken later wil KHN de gewone sluitingstijden weer hanteren.

Ook clubs en discotheken kunnen alweer open. Daar gelden dan dezelfde openingstijden en tijden voor het toelaten van nieuwe gasten als bij cafés en wordt het coronatoegangsbewijs ook gecontroleerd aan de ingang. Vanaf 15 januari zouden zij op volledige capaciteit open moeten kunnen.

Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, denkt dat de horeca op deze manier veilig zijn deuren weer kan openen, zonder een besmettingshaard te worden.

Andere landen

KHN kijkt voor zijn plannen naar wat er in andere landen gebeurt en naar het tempo van de boostercampagne in Nederland. Bovendien meent de branchevereniging dat de horeca 'sinds de zomer opnieuw heeft laten zien veilig open te kunnen zonder een grote bron van besmetting te zijn'.

KHN wil in gesprek met het kabinet over manieren waarop perspectief kan worden geboden 'en niet steeds te kijken wat er niet kan', geeft directeur Dirk Beljaarts aan. Om ook voor de langere termijn perspectief te bieden moet het kabinet met een exitstrategie komen, waardoor de horeca voor de komende maanden weet waar de branche aan toe is.

Perspectief

Horeca wil weer open en komt met eigen routekaart
Horeca wil weer open en komt met eigen routekaart (Unsplah)

'Dat perspectief hebben we de afgelopen twee jaar niet gehad. Er zijn wel routekaarten geweest, maar daar hield de overheid zich niet aan.' Volgens Beljaarts is het voor een deel van de horecazaken essentieel dat er duidelijkheid wordt verschaft over wanneer zij weer open kunnen. 'Zakelijke boekingen lopen vaak enkele maanden vooruit en worden pas gedaan als duidelijk is dat evenementen door kunnen gaan. Hotelboekingen voor internationale toeristen zijn ook niet zomaar gedaan.'

Het is niet de eerste keer dat KHN met een eigen routekaart het kabinet een richting wil bieden. De vorige keer deed de politiek daar niets mee. Nu het aantal coronabesmettingen hard oploopt is er het risico dat dit weer gebeurt. 'We hebben begrip voor de moeilijke situatie van het kabinet en willen ook absoluut niet op de medische stoel gaan zitten', verklaart Beljaarts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen