Binnenland14 jan '22 12:52

Personeel Heineken staakt voor het eerst weer sinds 1994

Auteur: BNR Webredactie

Een deel van de Heineken-werknemers staakt vandaag voor het eerst sinds 1994. Ze zijn ontevreden over de CAO die nu op tafel ligt. Vakbond FNV voert de staking aan. 'Voor hetzelfde werk gaan mensen straks anders beloond worden en dat vinden we echt principieel onjuist', zegt teamleider Voedingsindustrie Niels Suijker van FNV.

De werknemers van de Heineken brouwerij staken.
De werknemers van de Heineken brouwerij staken. (ANPfoto // Wim Hollemans)

De kern van het conflict ligt volgens Suijker bij de CAO-onderhandelingen. 'Die zijn vastgelopen. Onze leden hebben het eindbod massaal verworpen. We missen in het eindbod van Heineken echt wat waardering voor de afgelopen twee jaar, voor het keiharde doorwerken in coronatijd.'

Loongebouw bevriezen

Heineken kiest ervoor om het loongebouw te bevriezen, maar daarmee worden volgens Suijker verschillen tussen collega's gecreëerd. 'Voor hetzelfde werk gaan mensen straks anders beloond worden en dat vinden we echt principieel onjuist en de medewerkers ook.' Heineken biedt een magere loonsverhoging van 1,5 procent van dit jaar en 2 procent voor volgend jaar. Mensen die aan het maximum van de schaal zitten - dus mensen die er al langere tijd werken - krijgen die verhoging.

'Jongere medewerkers krijgen die verhoging ook, maar die kunnen niet doorstijgen naar datzelfde salaris wat die oudere collega's krijgen. Daar gaat 3,5 procent verschil tussen ontstaan. En dat komt door het bevriezen van het loongebouw. Dus dat zijn mensen die hetzelfde werk doen, maar zo meteen minder beloond worden dan hun collega's die er al wat langer werken. En dat vinden wij het echt onjuist.'

Luister ook | Heineken verkocht flink minder bier, maar markt trekt langzaam aan

Coronaklap

Ook Heineken heeft een grote klap gekregen tijdens de coronacrisis, maar dat is volgens Suijkers geen reden om medelijden te hebben. 'We hebben daar allemaal mee te maken. Heineken is nog steeds een bedrijf dat ontzettend veel winst maakt. Ik denk dat mensen ook best bereid zijn om hun verwachtingen bij te stellen, dat hebben we ook gedaan in het CAO-traject. Maar nogmaals: die ongelijkheid die gecreëerd wordt in combinatie met die loonsverhoging die echt fors onder de inflatie ligt, gaat mensen te ver. Dus ik denk dat we redelijke eisen hebben waar Heineken helaas niet aan tegemoet wil komen', aldus Suijkers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen