Binnenland14 jan '22 19:29

Nederland gaat weer open: dit mag er weer (en dit nog niet)

Auteur: BNR Webredactie

Na een kleine maand in een totale lockdown, gaat Nederland weer een stukje open. Vanaf zaterdag 15 januari gaan veel sectoren weer (gedeeltelijk) open. Zo mogen niet-essentiële winkels (zonder afspraak) hun deuren tot 17:00 uur openen en gaat het gehele onderwijs weer open.

Voor niet-essentiële winkels gelden echter wel beperkingen in het aantal klanten per vierkante meter. Naast open winkels, zien we straks ook weer strak geknipte kapsels, doordat de kappers en andere contactberoepen weer klanten mogen ontvangen. Fysiek onderwijs gaat ook weer overal mogelijk worden.

Ook wordt het straks voor iedereen weer mogelijk om te gaan sporten bij sportcomplexen, zowel binnen als buiten. Daarnaast wordt het weer toegestaan om kunst- en cultuurbeoefening (muziek, toneel en dans) uit te oefenen. Al gelden ook hier weer voorwaarden aan. Zo blijft het coronatoegangsbewijs verplicht vanaf 18 jaar bij binnensport. Ook voor het uitoefenen van kunst- en cultuur binnen en buiten geldt een CTB.

Luister ook | Cultuursector: 'Niet uit te leggen dat er nog niet eens een plan is voor heropening'

Mensen mogen ook meer gasten aan huis ontvangen. In plaats van twee, is het vanaf 15 januari toegestaan om vier mensen thuis te ontvangen. Wel benadrukte premier Rutte om niet meer dan een huishouden per dag te bezoeken.

Wel geldt overal (met uitzondering van de plekken waar het CTB geldt) de anderhalve meter nog.

Dit blijft hetzelfde

Het thuiswerkadvies staat nog steeds overeind. Ook wordt er nog geadviseerd om een zelftest te doen voordat je op bezoek gaat bij anderen. Ook de mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes en het OV blijft gelden. Daarnaast wordt er voor 70-plussers nog geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken.

Dit blijft gesloten

Wat echter niet open gaat is de horeca- en cultuursector. Restaurants en café's moeten hun deuren, tot hun eigen onvrede, nog gesloten houden. Ook kunnen bioscopen, theaters, concertzalen en musea hun deuren nog niet openen voor publiek. Beide sectoren moeten tot minstens 25 januari dichtblijven, heeft het kabinet gemeld. Ook zijn toeschouwers bij sportwedstrijden nog niet toegestaan.

Nieuwe quarantaineregels

Voor mensen met een boosterprik veranderen de quarantaineregels. Deze mensen hoeven niet meer in quarantaine als men in contact is gekomen met iemand die besmet is. Ook mensen die korter dan acht weken weken geleden corona hebben gehad, hoeven niet meer in quarantaine te gaan. Wel geldt er voor beide groepen een uitzondering. Bij klachten moet men wel in quarantaine.

Strenger mondkapjesadvies

Overal waar men geen anderhalve meter afstand kan houden, wordt door het kabinet geadviseerd om een medisch mondkapje te dragen. Dat advies geldt onder andere voor drukke openbare plekken buiten, op de werkvloer en in het onderwijs. Daarbij wordt afgeraden om een stoffen of zelfgemaakte mondmasker te dragen en in plaats daarvan een wegwerpmasker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen