Binnenland16 jan '22 12:27

Politie Amsterdam fouilleert vandaag preventief

Auteur: BNR Webredactie

De politie mag vandaag deelnemers aan de demonstratie op het Museumplein in de hoofdstad preventief fouilleren. De door Nederland in verzet georganiseerde demonstratie is dit keer niet verboden, wel zijn het plein en de drie routes die er vanuit de vertreklocaties naartoe lopen aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat heeft de gemeente Amsterdam vandaag laten weten.

Demonstranten bij het Olympisch Stadion
Demonstranten bij het Olympisch Stadion (ANP / Phil Nijhuis)

Volgens de gemeente zou de politie er rekening mee houden dat mensen naar de demonstratie komen met wapens of illegaal vuurwerk. De demonstranten verzamelen om 14.00 uur op het Museumplein. Ze komen vanaf drie verschillende locaties, het Oosterpark, het Westerpark en het Olympisch Stadion. De demonstratie is de 'herdenking van de koffieslag', het eerste grote coronaprotest van een jaar geleden.

Geen geweld

Verder laat de gemeente weten dat de organisatie van de demonstratie, Nederland in Verzet, afstand heeft genomen van groepen en personen die uit zijn op een confrontatie met de politie. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de route en tijden, de naleving van de coronamaatregelen en het volgen van aanwijzingen van verkeersregelaars en de politie. Burgemeester Femke Halsema heeft ook boodschap voor de demonstranten. Ze vraagt hen onder meer anderhalve meter afstand te houden en het Museumplein opgeruimd achter te laten.

Boeren

Intussen staan op het Amsterdamse Museumplein staan negen tractors geparkeerd voor de demonstratie die daar zondagmiddag plaatsvindt. De tractors komen onder meer uit Friesland, Groningen en Noord-Holland. De eersten waren al om 01.00 uur vertrokken om op tijd in Amsterdam te zijn. Op protestborden staan teksten als 'samen staan we sterk', 'don't worry be wappie', 'wij zijn de leugens zat' en 'gebruik je boerenverstand geen 2g'. De boeren zeggen dat ze tegen het coronabeleid zijn en willen hiermee hun geluid laten horen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen