Binnenland25 jan '22 16:32Aangepast op 25 jan '22 18:57

Nederland gaat weer versoepelen, piek nog niet bereikt

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zullen op de persconferentie vanavond de versoepeling van de coronamaatregelen aankondigen. Zo mag de culturele sector onder voorwaarden weer open, evenals cafés en restaurants. De piek van het aantal besmettingen is nog niet bereikt, die komt in de loop van februari, zegt coronadata-analist Jorick Bleijenberg.

Beluister hier de persconferentie live bij BNR

De cafés, restaurants, bioscopen, pretparken, musea en theaters gaan weer open tot 22:00 uur in de avond. Voor de toegang is wel een coronatoegangsbewijs nodig, 3G op dit moment. Ook mogen binnen- en buitenevenementen doorgaan, zij het met maximaal 1.250 geplaceerde bezoekers. Buiten, zoals bij sportwedstrijden, is een derde van de normale capaciteit welkom. Ook supermarkten mogen tot 22;00 uur open blijven.

Oplopende besmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen loopt zo hard op, dat de registratiesystemen van het RIVM het niet kunnen bijhouden. De afgelopen week zijn ruim 350.000 nieuwe gevallen vastgesteld, ruim vijftig procent hoger dan een week eerder. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook, voor het eerst sinds december, en niet eerder vielen zoveel corona-testen bij de GGD positief uit.

Piek niet bereikt

'We hebben de piek nog niet bereikt', zegt statisticus Jorick Bleijenberg, 'We zitten nog lang niet op iets wat op een plateau lijkt'. Bleijenberg zegt dat het lastig is te sturen op de huidige cijfers, 'maar de GGD geeft aan dat aantal testen niet meer aan te kunnen. Het is dus lastig te zeggen waar we precies zitten. Een tweede indicator wordt dan het aantal ziekenhuisopnames, maar als je over de piek heen bent zie je dat pas een week later in de ziekenhuizen.'

'We zien in alle leeftijdsgroepen dat het aantal opnames stijgt', zegt Bleijenberg. Volgens de statisticus zullen de versoepelingen leiden tot meer contacten en dus tot meer besmettingen. 'In dit geval zal het virus zich makkelijker verspreiden en ook makkelijker tussen verschillende leeftijdsgroepen'. Bleijenburg beaamt dan ook dat 2G neerkomt op water naar de zee dragen. 'Het heeft effect, maar weinig.'

OMT

Het is ditmaal voor het eerst dat adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) vóór de persconferentie bekend zijn gemaakt. Waar het OMT adviseerde zaken slechts tot 20.00 uur open te houden, daar lijkt het kabinet voor een sluitingstijd van 22.00 uur te kiezen. Ook adviseren de OMT-experts om publiek bij sportwedstrijden toe te staan. Een ander gelekt advies: kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben. Wel wordt hen geadviseerd om dagelijks een zelftest te doen wanneer ze contact hebben gehad met een besmette persoon.

Boosteren

Verreweg de meeste ouderen die een boosterprik konden halen, hebben die gekregen. Onder jongeren is de opkomst veel lager. Van de 18- tot en met 45-jarigen heeft minder dan de helft een vaccinatie ontvangen om de afweer tegen het coronavirus op te peppen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De opkomst is het hoogst bij 76- tot 80-jarigen. Daar heeft 84 procent de boosterprik gekregen. In die groep was 93 procent volledig gevaccineerd na de eerste of tweede prik. Ook bij andere ouderen loopt de opkomst redelijk gelijk op; verreweg de meeste mensen die volledig gevaccineerd zijn en in aanmerking kwamen voor een boosterprik, hebben die gehaald.

Bij 18- tot 25-jarigen, de jongste groep die de boosterprik kan krijgen, is de opkomst 31 procent. En dat terwijl bijna driekwart van die groep volledig gevaccineerd is. Dat betekent dat de meeste jongeren die de boosterprik kunnen halen, dit nog niet hebben gedaan.

Gerelateerde artikelen