
In het vervolgonderzoek zal onder meer gekeken worden naar de gevolgen voor adverteerders en voor producenten van televisieprogramma’s. Ook wil de mededingingswaakhond meer weten over de mogelijk impact voor distributeurs van televisiekanalen en uiteindelijk voor de consument.
Luister ook | 'Dat De Mol zegt dat Rietbergen geen macht had, komt hij niet mee weg'
Het vervolgonderzoek gaat met name over de eventuele gevolgen voor adverteerders en voor producenten van televisieprogramma’s. Ook wil de mededingingswaakhond meer weten over de mogelijke impact voor distributeurs van televisiekanalen en uiteindelijk voor de consument. De stap van de toezichthouder staat los van de mogelijke misstanden bij programma The Voice die onlangs aan het licht kwamen, al had BNR-mediajournalist Mark Koster toen al zijn twijfels over de doorgang van die fusie.
'Te sterke positie'
De ACM is met name bezorgd over dat de combinatie van RTL en Talpa, het concern van John de Mol, straks zo'n sterke positie krijgt dat de prijs van televisieadvertenties zomaar verhoogd kan worden. Bij adverteerders leven hier veel zorgen over.
Lees ook | OR RTL Nederland en Talpa achter fusie
Ook krijgen grote telecombedrijven als VodafoneZiggo en KPN bij hun onderhandelingen over het uitzenden van televisie straks te maken met één grote aanbieder, in plaats van twee. Ook daar bestaat het risico dat er straks gemakkelijker hogere prijzen kunnen worden afgedwongen.
Meer betalen
Dit zou er ook toe kunnen leiden dat consumenten meer moeten betalen voor hun televisieabonnement. Verder bestaat de kans dat RTL en Talpa zich anders zullen opstellen bij het produceren en inkopen van televisieprogramma's. Dat zou tot een verschraling van de kwaliteit en variatie van het aanbod kunnen leiden, aldus de ACM.
Luister ook | Adverteerders bezorgd over fusie RTL en Talpa
Talpa en RTL kondigden vorig jaar aan te fuseren. Het idee was om een sterk mediaconcern te creëren dat de concurrentie aankan met grote techbedrijven. Maar om het plan door te kunnen zetten is wel goedkeuring nodig van de ACM. Die wil dat nog niet geven zolang het onderzoek loopt. Het kan zijn dat de autoriteit later een streep zet door de deal of bijvoorbeeld speciale voorwaarden stelt waaraan nog moet worden voldaan, zoals het afstoten van bedrijfsonderdelen.
Zelfverzekerd
RTL Group reageert zelfverzekerd op de aankondiging van het diepgaande onderzoek. Het Luxemburgse moederbedrijf van RTL Nederland rekent nog altijd op goedkeuring van de deal in de eerste helft van 2022, waarna de fusie in het najaar rond moet zijn. Talpa laat weten niet verrast te zijn door het extra onderzoek. 'Talpa Network en RTL Nederland blijven vanzelfsprekend meewerken aan het verdere onderzoek van de ACM.'