Binnenland31 jan '22 10:51

260 vluchten geannuleerd op Schiphol door storm Corrie

Auteur: ANP

Dankzij storm Corrie, die vandaag door het land raast, zijn er maar liefst 260 vluchten op Schiphol geannuleerd. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is er minder baancapaciteit beschikbaar, waardoor er minder vluchten kunnen vertrekken en landen.

Corrie heeft niet alleen effect op inkomend en vertrekkend vluchtverkeer. Ook de processen bij de grondafhandeling hebben last van het weer, aldus de woordvoerder. Er vertrekken en landen nog wel vliegtuigen, maar veel zijn het er niet. Reizigers die nog wel kunnen vliegen moeten rekening houden met vertraging. Ook het verkeer op Rotterdam The Hague Airport ondervindt hinder.

Annuleringen

Zondag annuleerde KLM al tachtig retourvluchten uit voorzorg. Op Rotterdam The Hague Airport zijn volgens een woordvoerder vooralsnog vier vluchten geannuleerd. Een toestel van Transavia dat klaar stond om rond 07.30 uur naar het Spaanse Malaga te vliegen, bleef op het laatste moment toch aan de grond omdat de bemanning het onverantwoord vond de lucht in te gaan.

De passagiers zijn naar Schiphol vervoerd, aangezien daar volgens de woordvoerder meer mogelijkheden zijn om te kunnen vertrekken. De kleine vliegtuigen die op de luchthaven staan zijn uit voorzorg naar de hangar verplaatst. De vlucht naar Gran Canaria om 11.25 uur is nog niet gecanceld.

Sluiten stormvloedkering

Het KNMI heeft in Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied code oranje afgegeven, terwijl de rest van het land rekening moet houden met code geel. De ANWB adviseert mensen niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Ook rijden er op sommige trajecten minder treinen, meldt ProRail.

Ook Rijkswaterstaat neemt de nodige maatregelen. Zo is de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel om 9.00 uur gesloten, aldus een woordvoerder. Rijkswaterstaat is om 10.30 tevens begonnen met het sluiten van de Oosterscheldekering. Dat is een proces dat enige tijd duurt. Rond 12.00 uur is hij dan helemaal dicht, zegt de woordvoerder. De Haringvlietsluizen nabij Hellevoetsluis gaan volgens hem in de loop van de ochtend ook dicht. Mogelijk gaat ook de Ramspolkering tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer dicht, maar dat is nog niet duidelijk.

Ook de waterschappen bereiden zich voor op hoogwater, met name in het zuidwesten en noordoosten van het land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen