Binnenland7 feb '22 19:28

Nachthoreca zet ook na overleg met minister openingsactie door

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De nachthoreca zet de voor zaterdag geplande openingsactie De Nacht staat op door. Dat zei Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) na een gesprek met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. De clubs openen de deuren omdat ze het er niet mee eens zijn dat ze al zo lang dicht moeten blijven vanwege de coronamaatregelen.

Openingsactie

De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het OAC. De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur sluiten en is een zitplaats verplicht.

Adriaansens heeft gezegd dat er voor het weegmoment van 15 februari geen versoepelingen in zitten voor de nachtclubs. Ook waarschuwde ze dat ondernemers die zich niet aan de regels houden een boete riskeren. Volgens De Kroon wil de minister vrijdag wel 'iets van perspectief bieden' voor de nachthoreca. Hij spreekt van een 'goed gesprek' met de minister. 'Het was heel fijn om gehoord te worden door de politiek. De minister heeft gezegd dat ze er deze week mee aan de slag gaat en dat ze hoopt dat ze vrijdag misschien iets van perspectief kan geven', zegt De Kroon.

Luister ook | Nachtclubeigenaar: 'Tonnen euro's schade'

Toch zal de actie doorgaan. 'In Amsterdam zijn sommige clubs al uitverkocht. Dat is een goed begin. In het gesprek heb ik ook aangegeven dat de jeugd elkaar nu ook al opzoekt, op huisfeesten of illegale feesten. Dus dan kun je het beter in een gecontroleerde omgeving doen.' Net als voor de horeca, is ook voor nachtclubs een coronatoegangsbewijs nodig, benadrukt De Kroon.

Ook oud-staatssecretaris Mona Keijzer vindt het de hoogste tijd dat de clubs weer opengaan. 'Ik hoor Mark Rutte steeds zeggen, we moeten deze besluiten nemen, we hebben geen andere keus. maar dat is niet waar. Je kunt ook andere besluiten nemen. Als je jezelf realiseert dat de bezoekers van nachtclubs en van grote concerten vooral jonge mensen zijn, dan kun je daar op een andere manier mee omgaan', aldus Keijzer.

Gerelateerde artikelen