Binnenland10 feb '22 14:11

Run op opleidingen vertrouwenspersonen na schandalen The Voice en Ajax

Auteur: BNR Webredactie

De schandalen over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice en Ajax hebben veel bedrijven wakker geschud - en nu is er een 'run' op opleidingen voor vertrouwenspersonen, trainingen over omgangsvormen en expertise over het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

(ANP/Hollandse Hoogte/DIRK HOL)

Zo zei SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die haar post binnenkort verruilt voor de functie van regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld, sprak gisteren in Nieuwsuur over de vraag of vertrouwenspersonen binnen een organisatie wel onafhankelijk genoeg zijn en dat hier grondig onderzoek naar gedaan moet worden.

Onafhankelijkheid gewaarborgd

'Laten we voorop stellen, ik werk al jaren in dit beroep. Met maar liefst 2000 vertrouwenspersonen. Onafhankelijkheid is zeker gewaarborgd,' vertelt voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) Inge te Brake in reactie op Hamer. 'Bij vertrouwenspersonen die goed zijn opgeleid, is onafhankelijkheid nooit een probleem geweest. In enkele gevallen waarbij de organisatie er zelf een potje van maakt en de vertrouwenspersoon onder druk wordt gezet, kun je jezelf afvragen hoe onafhankelijk deze persoon nog is.' Te Brake geeft aan namens de LVV Hamer een bericht gestuurd te hebben, waarbij ze hun expertise aanbieden om zo te kunnen kijken wat er in Nederland moet gebeuren omtrent dit probleem.

Luister terug | MeToo bereikt ook het Binnenhof

Aanvragen opleiding vertrouwenspersoon verdubbeld

Te Brake vertelt dat de aanvragen naar vertrouwenspersoonsopleidingen zijn verdubbeld. Het is een booming business geworden. 'Niet alleen de aanvragen bij opleidingen nemen toe, maar ook mensen die nu solliciteren bij bedrijven om vertrouwenspersoon te worden. Dat proces duurt wel even en naar mijn mening moet dat ook. Je moet goed uitzoeken welke vertrouwenspersoon er binnen de organisatie past. Je wil geen leidinggevende zonder opleiding deze functie aanbieden.'

Onafhankelijkheid als thema

Volgens te Brake zijn er genoeg bedrijven die vertrouwenspersonen in dienst nemen zonder opleiding en certificering. Daar gaat het dan ook fout. 'Als je een goede vertrouwenspersoon bent, met een opleiding en een certificaat, dan weet je waar je het over hebt. Dan ken je de technieken van het vak en weet je wat er in de oplossingssfeer allemaal mogelijk is. Heb je de opleiding niet gedaan, dan weet je dit dus niet en ga je de fout in. Dan kan onafhankelijkheid ineens een groot thema worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen