Binnenland11 feb '22 08:01Aangepast op 11 feb '22 08:32

Amsterdamse nachtclubs riskeren boete van 4500 euro

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Amsterdamse nachtclubs die meedoen aan de protestactie De Nacht staat op riskeren een boete van 4500 euro als ze zaterdag de deuren openen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan Koninklijke Horeca Nederland. Vandaag krijgen de individuele clubs eveneens een brief, die dan direct geldt als waarschuwing.

Amsterdamse clubs gaan vandaag met elkaar om de tafel, zegt Ramon de Lima van de Stichting Nachtburgemeester Amsterdam. Ondanks het riskeren van een boete van 4500 euro, hoopt De Lima dat de actie doorgaat. 'Er zijn versoepelingen aangekondigd, maar als we kijken naar wat precies is uitgelekt, dan schiet het nachtleven daar niet veel mee op. De sluitingstijd is vooralsnog 01:00 uur 's nachts, maar gooi die openingstijden gewoon open. Die paar uur extra dat we open zijn maakt echt niet uit. Daarnaast zitten we met een maximaal aantal bezoekers en 1G als beperking.'

Halsema schrijft in een brief aan Koninklijke Horeca Nederland dat ze de frustratie, teleurstelling en noodzaak voor perspectief vanuit de nachtclubs begrijpt. Ze benadrukt echter dat het stadsbestuur zich houdt aan de landelijke coronaregels, 'zoals we dat telkens hebben gedaan'. 'Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat', aldus de burgemeester. 'Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen. Ik reken op u.'

'Er gaat gehandhaafd worden'

Volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad gaat er hoe dan ook gehandhaafd worden. 'Als mensen ervan uitgaan dat er komend weekend niet gehandhaafd wordt, dan is dat niet juist', zegt Bruls.

Luister ook | Veiligheidsberaad: Er wordt gewoon gehandhaafd

Beschermde omgeving

Niet alleen Amsterdamse clubs, in het hele land hebben clubs zich bij de actie aangesloten. Ook in andere plaatsen in het land dreigen gemeenten met boetes, waardoor meerdere clubs zich al hebben teruggetrokken. Eerder zei initiatiefnemer Pieter de Kroon dat hij het 'belachelijk' vindt dat overheden gaan handhaven. Hij verwacht dat jongeren op plekken waar de feesten niet doorgaan naar illegale feesten zullen gaan. 'Daarom is het zo belangrijk dat wij weer opengaan. Wij bieden een beschermde omgeving', zegt hij.

Luister ook | Nachthoreca zet ook na overleg met minister actie door

Gerelateerde artikelen