Politiek12 feb '22 17:55Aangepast op 12 feb '22 18:17

D66 en GroenLinks roepen partijen op: 'Werk niet samen met extreemrechts in de gemeenteraad'

Auteur: BNR Webredactie

De partijen D66 en GroenLinks willen in de gemeenteraad niet besturen met 'extreemrechtse partijen' en roepen andere partijen op dit ook niet te doen. D66 partijleider Sigrid Kaag zei bij een bijeenkomst van haar partij dat het 'alles op alles gaat zetten om extreemrechts uit het stadsbestuur te houden.' GroenLinks-voorman Jesse Klaver zei bij zijn partijcongres dat hij vindt 'dat partijen niet in zee moeten gaan met een partij die de democratische rechtstaat verwerpt'.

D66

Volgens Kaag staan de gemeenteraadsverkiezingen in het teken van de strijd tegen extremisme en polarisatie. Dat zei ze bij de aftrap van de campagne van haar partij voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Zij zegt 'niet met extremisten te gaan besturen en ze roept al haar landelijke collega's op om 'diezelfde duidelijkheid te geven'. In haar speech noemde Kaag geen specifieke namen van partijen. Vooraf aan de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar sloot haar partij wel samenwerking in een nieuwe coalitie met Forum voor Democratie en PVV uit.

GroenLinks

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt op lokaal niveau niet te willen besturen met 'extreemrechtse partijen'. Hij noemt daarbij de namen van de PVV en Forum voor Democratie. Daarnaast deed hij de oproep aan andere partijen om dat ook niet te doen. Hij is bang dat 'het gedrag van deze partijen leidt tot geweld' en trekt de vergelijking met de bestorming van het Amerikaanse Capitool vorig jaar door aanhangers van Donald Trump. 'Laat het in Nederland niet zover komen', zegt Klaver.

Luister ook | Duitse regering dreigt met verbod op gebruik Telegram

CDA

Wopke Hoekstra reageert bij journalisten door te zeggen dat hij al eerder als CDA partijleider heeft gezegd niet samen te willen werken met Forum voor Democratie en de PVV. 'In principe zeggen wij bij het CDA altijd dat mensen daar binnen de lokale afdelingen zelf een afweging in moeten maken. Maar ik wil ook glashelder zijn, er komen teksten vanuit deze partijen die zo discutabel zijn en dat is niet acceptabel. Mensen moeten lokaal daar zelf goed over nadenken, maar dan is mijn overtuiging dat zij tot dezelfde afweging zullen komen', stelt Hoekstra,

Gerelateerde artikelen