
De gemeente Amsterdam had clubs die na 22:00 uur open zouden zijn gedreigd met een boete van 4.500 euro. Bij 25 Amsterdamse nachtclubs is geconstateerd dat ze illegaal open waren. Volgens een woordvoerder van de gemeente kunnen zeker 24 clubs een boete van 4.500 euro verwachten. In Utrecht kregen tien locaties een mondelinge waarschuwing, poppodium De Helling kreeg ook een schriftelijke oekaze met de oproep om uiterlijk 02.30 uur te sluiten. Waaraan ook gehoor werd gegeven.
In Tilburg greep de gemeente hard en en beboete Poppodium 013 met 10.000 euro omdat er na 22.00 uur nog een feest aan de gang was. Het feest ging ondanks de fikse boete wel door. Een feest in Het Patronaat in Haarlem werd daarentegen wel beëindigd na een sommatie van boa's om 22.45 uur.
Acht clubs in Rotterdam moesten de deuren sluiten. Tegen vier zaken wordt een zogenoemde bestuurlijke rapportage opgesteld, op basis waarvan de gemeente bijvoorbeeld een boete of dwangsom kan opleggen. Een woordvoerster van de gemeente kon nog niet zeggen wat de reden hiervan is. Ook is volgens haar aan het begin van de zaterdagavond in het centrum een illegaal buitenevenement beëindigd.
Boetes
'Het uitdelen van boetes kwam niet onverwachts. Dat was van te voren aangekondigd en het is dus ook gebeurd. Dat is heel erg jammer, maar ik ben blij dat de actie zonder incidenten verlopen is en dat de reacties positief zijn', zegt Ramon Lima van de Stichting Nachtburgemeester Amsterdam. Wel noemt hij het erg zuur voor de clubs die een boete hebben gekregen. 'We moeten nog bespreken of we daar iets aan kunnen doen. Clubs gaan er alles aan doen om te kijken of de boete ook echt betaald moet worden.' Over hoe dat verder gaat, kan Lima nog weinig zeggen.
In Utrecht hebben handhavers tien keer mondeling gewaarschuwd en daarna nog zes schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Vervolgens zijn alle horecagelegenheden die nog open waren, dichtgegaan. De uitstroom verliep rustig, aldus een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma.
In Den Haag zijn voor zover bekend geen clubs opengegaan, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 'Ons zijn er geen clubs bekend die open zijn gegaan. Iedereen heeft zich netjes aan de maatregelen gehouden.' Voor zover de woordvoerder het weet, hoefden dan ook geen waarschuwingen of boetes te worden uitgedeeld.
Luister terug | Amsterdamse clubs riskeren boete van 4.500 euro
Groot illegaal feest
De nachthoreca in onder meer Maastricht en Groningen zag af van deelname aan de protestactie met het oog op de hoge boetes die de gemeenten in het vooruitzicht hadden gesteld. In beide steden vond wel een groot illegaal feest plaats.
Actie tegen de coronamaatregelen
Met de actie protesteerden nachtclubs en discotheken tegen de coronamaatregelen. De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. In het hele land sloten zich clubs aan bij de actie.
Luister terug | Evenementenbranche wil volledig open op 11 maart
Tijdens de persconferentie op dinsdag 15 februari worden naar verwachting nieuwe versoepelingen aangekondigd, zoals de sluitingstijd voor de horeca en de cultuursector naar 01.00 uur. 'Ik ben blij dat de actie van afgelopen weekend is doorgezet, want bij die nieuwe versoepelingen zit nog steeds niet veel bijzonders voor de nachthoreca. Ik hoop dat de actie wat beweging heeft veroorzaakt in Den Haag', zegt Lima.