Binnenland13 feb '22 13:05

Weer demonstratie in Den Haag

Auteur: BNR Webredactie

Zondagmiddag is het Haagse Malieveld toneel van opnieuw een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Actiegroep Nederland in Verzet heeft de demonstratie georganiseerd onder het motto 'wij zijn de leugens zat'. De deelnemers zullen een protestmars lopen die begint en eindigt op het Malieveld. De organisatie zegt te rekenen op 25.000 deelnemers.

De truckers die in de nacht van zaterdag op zondag bij het ADO-stadion net buiten Den Haag geparkeerd stonden, mogen zich van burgemeester Jan van Zanen aansluiten bij de demonstratie, zo meldt een woordvoerder van de gemeente. De voertuigen bij het ADO-stadion zijn het residu van de truckersdemonstratie van Freedom Convoy Nederland zaterdag. Ook die demonstratie was tegen coronamaatregelen, maar ook tegen wat de betogers noemen het 'afbraakbeleid van Rutte'.

Frankrijk

Het Freedom Convoy is geïnspireerd op wat in Canada en Frankrijk gebeurt. Die landen zijn het toneel van felle anti-regeringsdemonstraties die niet zelden uit de hand lopen. Het aantal arrestaties na de acties van de zogenoemde vrijheidskonvooien in Frankrijk is opgelopen naar 97. Ook kregen 513 demonstranten een bekeuring, meldt de Franse politie. De politie staat nog altijd met ruim 7000 agenten paraat voor eventuele nieuwe acties op zondag, die van zaterdag eindigden in gewelddadigheden.

De deelnemers protesteerden zaterdag tegen de coronamaatregelen in Frankrijk, maar ondanks een verbod slaagden deelnemers er in het verkeer in de Franse hoofdstad Parijs te ontregelen. Op de Champs Elysées en bij de Arc de Triomphe vuurde de politie traangas af om demonstranten te verdrijven. In totaal werden zaterdag in de wijde omgeving van Parijs zo'n duizend voertuigen tegengehouden.

Canada

In Canada intussen heeft de politie een begin gemaakt het de ontruiming van de Ambassador Bridge tussen de VS en Canada. Truckers blokkeren met hun vrijheidskonvooi sinds maandag de brug op de belangrijke handelsroute tussen beide landen, evenals twee andere belangrijke overgangen. De blokkade leidt vooral in de auto-industrie tot problemen omdat de aanvoer van onderdelen stokt. Vrijdag oordeelde de rechter dat de blokkade opgeheven moest worden, maar kort na de deadline waren er juist meer demonstranten toegestroomd.

De politie heeft inmiddels de meeste auto's en vrachtwagens van de brug verwijderd. Een woordvoerder kon echter niet zeggen of de brug vandaag al vrijgemaakt zou zijn. De Canadese premier Justin Trudeau heeft zaterdag gezegd dat grensovergangen 'niet gesloten kunnen en zullen blijven' en dat 'alle opties op tafel blijven liggen'. De premier noemde eerder de eventuele inzet van militairen een 'laatste redmiddel' dat 'koste wat kost vermeden moet worden'.

Gerelateerde artikelen