Binnenland12 feb '22 14:14

Truckersdemonstratie zorgt voor overlast in Haagse binnenstad

Auteur: Lisa van der Velde

Tussen het Binnenhof en het Malieveld in Den Haag wordt vandaag de weg geblokkeerd door onder andere trucks en tientallen personenauto's. Ze protesteren daar tegen de coronamaatregelen. De burgemeester van Den Haag Jan van Zanen heeft de truckersdemonstratie ontbonden.

De gemeente Den Haag heeft de deelnemers aan de truckersdemonstratie van Freedom Convoy Nederland gevraagd om een eind te maken aan hun onaangekondigde demonstratie in de stad. Maar de betogers zijn nog niet van plan om weg te gaan. In een verklaring zeggen de demonstranten actie te voeren totdat 'alle corornamaatregelen die de afgelopen twee jaar zijn ingevoerd, volledig zijn afgeschaft.' Dit gaat dan om bijvoorbeeld mondkapjes, coronavaccinaties en het coronatoegangsbewijs.

Overlast

Het verkeer in de stad heeft last van de demonstratie. De politie roept mensen op om zo veel mogelijk weg te blijven uit het centrum. Ook het openbaar vervoer wordt gehinderd door het protest. Volgens een woordvoerster van vervoersorganisatie HTM moeten trams en bussen om het centrum heen rijden 'want er is geen doorkomen aan'.

Luister ook | Canadees truckersprotest krijgt navolging in Europa

Bij de ingang van het Binnenhof staan ongeveer twintig vrachtwagens en een paar trekkers geparkeerd. Veel van de demonstranten hebben vlaggen bij zich, zoals een Nederlandse- of een Friese vlag. Ze hebben ook spandoeken bij zich met teksten als 'Rutte IV moet weg, wij gaan niet weg', 'Genoeg is genoeg', 'Vrijheid, vrijheid' en ze roepen 'Rutte rot op'. Vanochtend werden mensen die onaangekondigd demonstreerden bij het Binnenhof doorverwezen naar het Malieveld.

De betogers zijn vanuit meerdere provincies in het land naar Den Haag gekomen. Eind vorige maand reden er op verschillende plekken in Nederland ook mensen in een konvooi van onder andere auto’s, vrachtwagens en tractoren. De protesten zijn overgewaaid vanuit Canada. Daar reden truckers in januari in zogenaamde vrijheidskonvooien richting de hoofdstad Ottawa.

Gerelateerde artikelen